Skupština Crne Gore usvojila rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mauthauzen

Glasala su 42 poslanika - 41 za, a jedan protiv,

28.06.2024. 20:07
  • Podeli:
skupština crne gore, crnogorska skupština - 31 okt 2023 - profimedia-667efcf1dff9a.webp Foto: Profimedia

Skupština Crne Gore usvojila je danas Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Glasala su 42 poslanika, 41 za, a jedan protiv, prenosi RTCG.

Kao predlagač, predsednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponela prema Jasenovcu. 

"Ovo je rezultat naše ideje i našeg dogovora. Niko se nije mešao sa strane", rekao je Mandić. 

Predlog rezolucije potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine. Ranije danas, poslanici su sa 42 glasa za usvojili predlog pa je Skupština prihvatila da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. 

Rasprava o Predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koja je u međuvremenu amandmanima ZBCG preimenovana u "Rezoluciju o genocidu i sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen" u Skupštini Crne Gore je završena oko 18 sati, nakon čega je usledilo glasanje.

Održana je vanredna sednica Kolegijuma predsednika Skupštine. Takođe, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao je Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()