Cvijanović: Incidenti i hajka u Federaciji BiH su odraz mržnje, netrpeljivosti i politike stranaca

Godinama su na obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluku dolazili politički predstavnici svih naroda, kao i brojni ambasadori

12.01.2024. 14:34
  • Podeli:
Željka Cvijanović_ATA Images Pixsell-1664886020780.webp Foto: ATA Images / Pixsell

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je paljenje zastave i hajka koja se u Federaciji BiH vodi protiv Republike Srpske odraz mržnje, netrpeljivosti, ali i politike koju u BiH vode stranci.

"Oni pale vatru uvek kada je mir", rekla je Cvijanović i istakla da je ponosna što u Republici Srpskoj nema takvih reagovanja.

"Kada čujete da se pretresaju automobili i lične stvari ljudima koji su 9. januara morali da idu ili prođu kroz Federaciju pokazuje kakvo je stanje svesti", rekla je Cvijanović.

Ona je podsetila da su godinama na obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluku dolazili politički predstavnici svih naroda, kao i brojni ambasadori.

"Dovoljno je da pogledate šta su izjavljivali bošnjački političari pre desetak godina i kako su afirmativno govorili o tome, a možete to da pročitate i u medijima. Govorili su afirmativno o tome da Republika Srpska kao sastavni dio BiH ima pravo da praznuje i da određuje svoje datume, te da u tome nema ničega uvredljivog", navela je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da su se bošnjački političari onda preko noći setili da ih to vređa, a u celu priču su se umešali pojedini ambasadori i samozvani stručnjaci.

"Pogotovo se ne slažem sa pretnjama kako će se voditi neki krivični postupak i slično. U pitanju je zloupotreba pravosuđa kada je reč o obračunu s Republikom Srpskom, a to nije prvi put. Nagledali smo se takvih situacija", navela je Cvijanović.

Podsetila je i na postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsednika Republike Srpske, ukazujući da je sve to formula za neuspeh BiH.

"To je formula da se strovali BiH, ne da ona postane jaka i prihvatljiva svim njenim građanima. Uopšte ne razumem ove strance, da ne vide da koriste pogrešnu recepturu sve ove godine, ne razumevajući ni mentalitet, ponos, odnos i filozofiju življenja naroda", rekla je Cvijanović, prenela je RTRS.

Ona je naglasila da stranci misle da će stvari rešavati pretnjama prstom.

"Oni uopšte ne razumeju ovaj prostor. Tragično je to njihovo uplitanje. Oni su doprineli da imamo takve reakcije u Federaciji. Oni pale vatre kada je mir ovde, kao što ih pale po svetu", zaključila je Cvijanović.

U Zenici je u utorak veče, 9. januara, zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je "Alahu ekber" i "Tekbir". Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH.

Grupa građana protestovala je u utorak veče, 9. januara, ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, zahtevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić

Američki vojni avion tanker nadletao je u ponedeljak, 8. januara, uoči obeležavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()