Da li će pasti crnogorska vlada: Đukanovićev DPS iznenadio rezultatom, slede teški pregovori nakon izbora u Podgorici i Kotoru

DPS na lokalnim izborima u Podgorici u nedelju osvojila je 29,9 posto glasova ili 19 zastupničkih mandata i uverljivo je najjača politička stranka u parlamentu glavnog grada Crne Gore, ali neće moći sama formirati vlast.

30.09.2024. 09:18
  • Podeli:
crnogorski izbori R.R.ATAImages  Pixsell-66fa5022c4fee.webp Foto: R.R.ATAImages /Pixsell

U Podgorici i Kotoru održani su izbori za lokalne vlasti.

Demokratska stranka socijalista (DPS) na lokalnim izborima u Podgorici u nedelju osvojila je 29,9 posto glasova ili 19 zastupničkih mandata i uverljivo je najjača politička stranka u parlamentu glavnog grada Crne Gore, ali neće moći sama formirati vlast.

S druge strane koalicija Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića i Demokratske Crne Gore Alekse Bečića s osvojenih 21,8 posto glasova ima 14 mandata, prosrpska koalicija Za budućnost Podgorice Andrije Mandića osvojila je 20,2 posto glasova glasova ili 13 mandata, dok je koalicija predsednika Jakova Milatovića i nekadašnjeg premijera Dritana Abazovića Za bolju Podgoricu osvojila 10,5 posto podrške, odnosno šest mandata.

Na vanrednim izborima u Podgorici glasalo je 56,4 posto birača, značajno manje nego 2022. kada je na birališta izašlo gotovo 70 posto birača.

Za vlast u Podgorici potrebna je većina od 30 zastupnika u parlamentu glavnog grada.

Šest izbornih lista nisu osvojile mandate.

Za formiranje vlasti u Glavnom gradu potrebna je koaliciona većina od najmanje 30 odbornika.

U Podgorici je glasalo 56,3 posto upisanih birača, a u Kotoru 54,6 posto.

U Kotoru je DPS osvojila deset mandata, koliko i koalicija Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića i Demokrata.

Po tri mandata osvojile su stranke bivšeg Demokratskog fronta, Demokratska alternativa i 'Grbaljska lista', Evropski savez dva a Hrvatska građanska inicijativa jedan.

Urednik portala Radio-televizije Crne Gore Marko Vešović rekao je za RTS da partije koje su na vlasti u Crnoj Gori nemaju većinu na juče održanim lokalnim izborima u Podgorici i Kotoru, ali da ni opozicija nema razloga za zadovoljstvo. Ističe da slede teški razgovori, ali ne očekuje destabilizaciju političke scene na republičkom nivou, kao ni veći uticaj DPS-a.

U Crnoj Gori poslednji izbori su održani 2022. godine u Podgorici kada je nakon 24 godine DPS prvi put izgubila grad, a gradske izbore dobili okret Evropa sad (PES), proruski Demokratski front, Demokrate i Pokret URA. Nisu mogli da se dogovore oko formiranja vlasti pa je to bio put ka vanrednih izborima.

 Pobedničkim strankama ovih izbora slede teški razgovori između premijera Milojka Spajića, predsednika Jakova Milatovića, Andrije Mandića i Milana Kneževića.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()