Da li ste čuli za cvetanje mora: Neobična mrlja pojavila se na hrvatskom Jadranu

Obično se događa krajem juna ili početkom jula, ali ove godine zabeleženo je i u avgustu

08.08.2024. 11:48
  • Podeli:
cvetanje mora Srecko Niketic Pixsell-66b4944784875.webp Foto: Srećko Niketić Pixsell

Ovih dana na hrvatskoj obali se pojavio prirodni fenomen cvetanja mora. More je promenilo boju te se pojavila sluz i pena. Iako ne izgleda lepo, fenomen nije štetan za ljude koji se i dalje mogu sigurno kupati.

Prirodni fenomen cvetanja mora zabeležen je u Puli, ali i drugim delovima Istre, uključujući Rovinj i Poreč, gde su takođe zabeleženi problemi sa sluzi i penom u moru.

Ovaj neobični fenomen može se videti nekoliko puta godišnje na površini mora na hrvatskoj obali. Trajanje fenomena ne može predvideti te se radi o normalnoj pojavi koja označava da se povećava brojnost fitoplanktona.

Pod određenim vremenskim uslovima nastaje cvetanje mora, poput promena temperature i povećanog unosa hranjivih soli te se najčešće događa krajem juna i početkom jula. Ovo stanje uzrokuje pojačano razmnožavanje fitoplanktona, što rezultira sluzavim nakupinama na površini mora.

Cvetanje mora je razvoj velikog broja mikroalgi koje tada postanu vidljive kao obojenje na površini mora. Obojenje morske vode može biti u različitim bojama zavisno od vrsti alge čija je brojnost porasla. Boja dolazi od njihovih fotosintetskih pigmenata i najčešće su crvene, smeđe i zelene boje, ali mogu se javiti i u drugim bojama.

Sluz nastaje zbog otpuštanja organske tvari iz ćelija mikroalgi. Uglavnom su to ugljikohidrati, karboksilne kiseline, polisaharidi, odnosno neškodljivi organski spojevi nastali procesom fotosinteze.

Otpuštanje organske tvari u obliku sluzi je stalna pojava, međutim u određenim uslovima ta je pojava intenzivnija i uočava se kao sluzave nakupine na površini mora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()