Dodik: Deklaracija je jedan od istorijski najvažnijih i najmoćnijih dokumenata

"Deklaracija govori o jedinstvu srpskog naroda i njome se odgovara na sva pitanja i zebnje iz prošlosti i daje nam snagu da idemo dalje", rekao je Dodik

02.07.2024. 15:34
  • Podeli:
milorad dodik strahinja aćimović tanjug-667407dd857f1.webp Foto: Strahinja Aćimović Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas u Banjaluci da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda jedan od istorijski najvažnih i najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u celini.

"Deklaracija govori o jedinstvu srpskog naroda i njome se odgovara na sva pitanja i zebnje iz prošlosti i daje nam snagu da idemo dalje", rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske na čijem dnevnom redu je ova deklaracija.

On je naglasio da je za očekivati da će vlade Srpske i Srbije i ostale zemlje, gde Srbi mogu da dobiju podršku, biti sačinjeni operativni planovi za sprovođenje Deklaracije.

"Svi stavovi iz Deklaracije i njena preambula daju odgovore na dešavanja u prošlosti i tretira se sve ono što je važno za budućnost. Kada je reč o praznicima, 9. januar nastavljmo obeležavamo, ali ćemo slaviti i Sretenje kao zajednički praznik. Nema potrebe da se spekuliše o 9. januaru i ne treba ništa objašnjavati, jer je sve apsolutno jasno. Oni koji ovo osporavaju vidljivio je da rade u skladu sa stavovima iz Sarajeva", naveo je Dodik.

Istakao je da je Deklaracija istorijski važan događaj i odgovor onima koji su pokušali da razdvoje Srbe i usmere ih prema Sarajevu, a ne prema Beogradu.

Cilj Deklaracije, rekao je, jeste da se na viši nivo stave operativna pitanja i podsetio da je BiH protektorat i kolonija o kojoj odlučuju stranci, generišući stav Bošnjaka.

Dodik je napomenuo da će predložiti da se u tekst Deklaracije, osim Srba unesu i drugi narodi koji su u strukturama vlasti.

Istakao je da Deklaracija nije uperena ni protiv koga i da se poštuje ravnopravnost drugih naroda u Srpskoj i Srbiji i maksimalno se ostvaruje u praksi.

O Deklaraciji, kazao je, treba razgovarati i s drugima i da njihova mišljenja zaslužuju pažnju.

Dodik je podsetio da je najvažnije da bude sačuvan mir za srpski i za druge narode i dodao da se Deklaracijom odbacuju bilo kakvi sukobi.

"Za Srbiju je važno pitanje Kosova i Metohije, ali najvažnije nacionalno pitanje Srbije jeste Republika Srpska, jer u njoj živi najveći broj Srba van Srbije", naglasio je Dodik.

On je ponovio da je za Republiku Srpsku cilj poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da je izmenjen na štetu Srba.

Dodik je napomenuo da su, uprkos tome, Srbi zadovoljni stepenom autonomije koji su dobili Dejtonskim sporazumom, te podsetio da se duhom ovog sporazuma menja njegov sadržaj.

"Međutim, nisam siguran da je moguće vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum, iako je to navedeno u Deklaraciji. Kristijan Šmit nema legitimitet kao visoki predstavnik, a važno je što su Srbi uspeli da internacionalizuju ovo pitanje, kao i pitanje usvajanja rezolucije o Srebrenici", rekao je Dodik.

On je ocenio da je Srbija pokazala sposobnost, pogotovo njen predsednik Aleksandar Vučić da internacionalizuju navedeno pitanje.

"Bez angažmana Vučića brojevi glasanja bi sigurno bili drugačiji", rekao je Dodik.

Govoreći o Srebrenici, Dodik je naveo da je Republika Srpska puna pijeteta prema bošnjačkim žrtvama, ali da Bošnjaci nemaju pijeteta za srpske žrtve.

On je pozvao Srbe da ne prave bilo kakve probleme kada bude obeležavanje Srebrenice, 11. jula, i da se taj dan ne skrnavi, ali i da ovaj datum isključivo obeležavaju Bošnjaci, prenela je Srna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()