DPS dobio najviše glasova, opozicija pobednik izbora u Podgorici

Na osnovu podataka sa 100 odsto obrađenih biračkih mesta, lista aktuelnog gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića (DPS) osvojila je 24 od 61 odborničkog mesta, dok su većinu osvojile stranke pobednice parlamentarnih izbora iz 2020. godine

24.10.2022. 09:18
  • Podeli:
Podgorica_Crna Gora_Foto Pixabay-1666595835998.webp Foto: Pixabay

Na osnovu obrađenih rezultata na svim glasačkim mestim na lokalnim izborima u Podgorici, pokret "Svi za naš grad", koji predvodi aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković iz Demokratske partije socijalista (DPS), osvojio najviše glasova - 38,1 odsto, saopštio da je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Pokret "Evropa sad" je, prema podacima CDT, osvojio 21,7 odsto, "Za budućnost Podgorice" - 18,2 odsto, "Može Podgorica, ovo je naš grad" - 6,4, "Pokret Preokret" - 1,8 odsto, "Idemo ljudi" - 10,8 odsto, "SNP" - 2,8 odsto i "Svetosavska"- 0,2 odsto.

Prema podacima na osnovu obrađenog materijala sa svih 208 glasačkih mesta, lista "Svi za naš grad" (koalicija okupljena oko DPS) osvojila je 24 mandata. Većinu u gradskom parlamentu, međutim, osvojile stranke pobednice parlamentarnih izbora iz 2020. godine: Pokret "Evropa sad" sa 13, "Za budućnost Podgorice" (Demokratski front) – 11, "Idemo ljudi" (Demokrate) – 6 i "Može Podgorica, ovo je naš grad" (URA) 4 mandata u podgoričkom gradskom parlamentu.

SNP, Pokret Preokret i Svetosavska su ostali bez mandata, naveli su iz CDT-a, prenele su podgoričke Vijesti.

DPS izgubila Podgoricu i još nekoliko opština

Koalicija oko DPS-a, crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, nakon 24 godine je izgubila vlast u glavnom gradu Podgorici, kao i u još nekoliko opština, iako je pojedinačno osvojila naviše glasova na lokalnim izborima održanim u nedelju u 14 opština.

Pad podrške u odnosu na parlamentarne izbore zabeležili su i Demokrate i Građanski pokret URA premijera Dritana Abazovića. Socijalistička narodna partija, koja u aktuelnoj Abazovićevoj Vladi ima pet ministara, u Podgorici je ostala ispod cenzusa.

DPS je vlast izgubio i u Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu i Zeti, koja je doskoro bila gradska opština u Podgorici. U Budvi je, prema preliminarnim podacima, apsolutnu vlast osvojio Demokratski front (DF), kao i u novoformiranoj Opštini Zeta.

Ðukanovićev DPS zadržao je vlast u Baru, Bijelom Polju i Plavu, gde je sa koalicionim partnerima osvojio većinu.

U Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima, Žabljaku, o vlasti će pregovarati Demokratski front, Demokrate i "Evropa sad", iako je DPS, kao i u Podgorici, pojedinačno osvojila najviše glasova.

U Tivtu u kojem je pojedinačno osvojila najviše mandata, DPS će pokušati da nađe partnere za formiranje vlasti. U Rožajama je apsolutnu vlast osvojila Bošnjačka stranka, a u Plužinama Socijalistička narodna partija, koja u tom gradu vlada duže od dve decenije.

U Šavniku zbog zatvaranja nekoliko biračkih mesta izborni proces nije završen.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()