Drastične kazne za zlostavljanje životinja u Hrvatskoj

Kazne su deset puta veće nego prethodne

11.05.2023. 21:30
  • Podeli:
Pas i mačka-640b570327e4a.webp Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je na snagu stupio novi propis za zlostavljanje životinja.

Naime, ako osoba na bilo koji način na javnom mestu zlostavlja životinje, kazniće se novčanom kaznom od 200 do 1.000 evra. 

To je povećanje za deset puta jer je dosad maksimalna kazna iznosila 100 evra, javlja dnevnik.hr.

"Recimo da neko na autobuskoj stanici nogom udara psa, to ne samo da je zlostavljanje životinja, to je definitivno i uznemiravanje ljudi i remećenje javnog reda i mira. Trebalo bi da postoji mogućnost automatskog pozivanja policije. Neće građani pisati mejlove komunalnim redarima, nego će zvati policiju. Tako da smatramo ovu odredbu, pa onda i povećanje kazne, važnima zbog sprovođenja", rekao je Luka Oman, predsednik udruženja "Prijatelji životinja".

Danas je, osim toga, prvi put u Hrvatskoj održan skup na temu pravne zaštite kućnih ljubimaca. Na okruglom stolu raspravljalo se o temama kao što su odgovorno uzgajanje i držanje kućnih ljubimaca.

"To je pitanje sigurnosti. To nije samo porodično pitanje, nego je to pitanje od opšteg značaja. Vi morate znati prostor i gde se mogu kretati, kako se mogu kretati, kakva bezbednost mora biti pružena njima, a i drugima, kada dolaze s njima u kontakt", rekao je akademik Jakša Barbić, predsednik Naučnog veća.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()