Drugi izborni krug u Makedoniji: Da bi dobili predsednika potrebno da izađe više od 40 odsto birača

Drugi krug predsedničkih izbora biće održan u sredu, kada će biti održani i parlamentarni izbori.

06.05.2024. 14:23
  • Podeli:
IZBORI SEVERNA MAKEDONIJA AP PhotoBoris Grdanoski TANJUG-66291194c12dc.webp Foto: AP PhotoBoris Grdanoski Tanjug

U drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji u sredu, 8. maja, građani će se opredeljivati između kandidata najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske Davkove i aktuelnog predsednika, pretendenta na drugi mandat Steve Pendarovskog, koga podržava SDSM.

Predsednik će biti onaj kandidat koji osvoji većinu glasova pod uslovom da na birališta izađe više od 40 odsto građana upisanih u birački spisak.

Ako u drugom izbornom krugu nijedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu glasova, ceo izborni postupak će biti ponovljen.

Drugi krug predsedničkih izbora biće održan u sredu, kada će biti održani i parlamentarni izbori.

Ukoliko cenzus bude ispunjen i Severna Makedonije dobije predsednika, inauguracija bi trebalo da bude održana 12. maja.

Siljanovska Davkova je 24. aprila u prvom krugu izbora osvojila 363.085 glasova, a Pendarovski 180.499 glasova. Na izborima je bilo ukupno sedam kandidata. Izlaznost birača u prvom krugu predsedničkih izbora bila je 48,38 odsto, odnosno na glasanje je izašlo 828.402 birača od ukupno 1.814.317 upisanih u birački spisak.

Prema Izbornom zakonu RSM izabrani predsednički kandidat stupa na dužnost najkasnije u roku od deset dana od dana objavljivanja konačnih rezultata, preneli su skopski mediji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()