Država bezakonja: Krnji Ustavni sud BiH u celosti osporio Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon koji je na snagu stupio 17. jula

19.09.2024. 20:53
  • Podeli:
ustavni sud bosne i hercegovine-6425817faa560.webp Foto: UNA

Krnji Ustavni sud BiH u celosti je danas osporio Izborni zakon Republike Srpske, uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH. Osporenim Izbornim zakonom Srpske, tvrdi Ustavni sud BiH, preuzimaju se nadležnosti institucija BiH. Zahtev za ocenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske podneo je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

"Ustavni sud je zaključio da u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se mogla uspostaviti ustavnost osporenog zakona koji je donela Narodna skupština Republike Srpske. Osim toga, Ustavni sud je podsetio da Izborni zakon BiH predstavlja 'odluku institucija Bosne i Hercegovine', kao i da su entiteti po Ustavu BiH dužni poštovati te odluke. S toga je osporeni zakon u celosti stavljen van snage, a privremena mera koja je donesena 24. jula 2024. godine prestala je s važenjem", navodi se u saopštenju Ustavnog suda BiH, preneo je RTRS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon koji je na snagu stupio 17. jula.

U Ustavnom sudu BiH nema sudija iz Republike Srpske, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije danas da taj sud nije ustavni sud koji se bavi pitanjima odnosa zakona i ostalih opštih akata i da li su u saglasnosti sa Ustavom, nego se bave time da kreiraju nova ustavna postavljenja.

On je naveo da Ustavni sud BiH treba da bude institucija od autoriteta, ali da se sve čini na njenom skrnavljenju.

"Manifestacija sile koja je iza toga, bez obzira koliko bila velika, ne mora da znači da će biti trajna", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao i da se na takav način pokušava urušiti status Republike Srpske, posebno kroz pitanja koja se pripremaju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()