Đukanović ne prihvata Lekića za mandatara, traži raspuštanje skupštine i nove izbore

Crnogorski predsednik tvrdi da oni koji predlažu madatara nisu priložili ni potpise većine poslanika, već se 'pozivaju se na prethodno iskustvo'

20.09.2022. 15:45
  • Podeli:
Milo Djukanovic_Zeljko Lukunic PIXSELL-1663659410020.webp Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je predsednici Skupštine predlog za skraćenje mandata 27. saziva crnogorskog parlamenta, pošto veruje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima, prenosi RTCG.

"Predlog da se mandat za sastav Vlade poveri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je juče u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. uputio gospodin Andrija Mandić, nisam mogao da prihvatim, jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi", naveo je Đukanović.

On u obrazloženju navodi da je, u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore, konsultacije o mandataru za sastav Vlade sa predstavnicima parlamentarnih partija, odnosno koalicija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, obavio je 15. i 16. septembra ove godine.

Crnogorski predsednik je razgovarao sa predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske alternative (AA), Demokratske unije Albanaca (DUA), Demokratske partije (DP) i Liberalne partije (LP). 

Đukanović navodi da se pozivu za konsultacije nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore (DEM), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA, odnosno lideri koalicije koji tvrde da imaju većinu u parlamentu za sastav nove vlade. Prema njegovim rečima, oni nisu priložili ni potpise većine poslanika, već se "pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije". 

Đukanović ističe da predlog da se mandat za sastav Vlade poveri Lekiću nije mogao da prihvati i da veruje da se do nje može doći jedino odlukom građana na izborima. Zbog toga je, saglasno ustavnim ovlašćenjima, podneo Predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()