Duplo porasla potražnja za stranim radnicima u Hrvatskoj: Svaki 17. zaposleni je iz inostranstva

Neke zemlje, poput BiH, Severne Makedonije i Srbije, postaju nedovoljni izvori radne snage u Hrvatskoj

13.10.2022. 12:38
  • Podeli:
strani-radnik.jpg

Hrvatske potrebe za radnom snagom sve više popunjavaju stranci, a ove godine je otprilike svaki 17. zaposleni u Hrvatskoj došao iz inostranstva, piše Večernji list.

Tačnije, od početka 2022. do kraja septembra hrvatski poslodavci su angažovali 95.678 stranaca, od čega u turizmu njih 29.347.

Potražnja za stranim radnicima je u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 60.943, porasla za gotovo 57 posto. Turistički sektor je jedan od većih poslodavaca, a sve češće se potrebe za radnom snagom podmiruju iz dalekih zemalja.

Stjepan Jagodin, direktor firme Pinoy385, specijalizovane za posredovanje pri zapošljavanju radnika sa Filipina, kaže da neke zemlje, poput BiH, Severne Makedonije i Srbije, postaju nedovoljni izvori radne snage, što dovodi do postepenog sve većeg oslanjanja na azijska tržišta radne snage.

Upravo su Filipinci, kojih je u Hrvatskoj ove godine angažovano 4.576, među neslavnim rekorderima po čekanju na radnu dozvolu, dodaje list.

Dok strani radnici, prema anketi Udruženja preduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, čekaju u proseku na dozvolu za rad i boravak 38 do 81 dan, u zavisnosti da li im za Hrvatsku treba viza ili ne, za Filipince taj prosek iznosi 90 dana, navodi Večernji.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()