Emisija 'Trougao' o gorućoj temi u Republici Srpskoj: Novinari i pravnici protiv kriminalizacije klevete, narod - za

Emisija Trougao, svake srede u 20.00 sati na UNA televiziji u Bosni i Hercegovini

06.04.2023. 09:00
  • Podeli:

Ne stišavaju se reakcije u Republici Srpskoj o Nacrtu zakona kojim uvreda, kleveta, iznošenje porodičnih prilika postaju krivično delo, a koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržalo 49 poslanika.

"Ovo je apsurdna situacija u kojoj ne možeš dokazivati istinu, a pretnja je da se pokrene krivični postupak, u kojem novinari mogu ostati bez posla. Ko to danas može platiti kaznu od 100.000 KM, a kad mesec dana ne platiš kaznu, sledi zatvor. Ovakav zakon najviše pogađa medije, ali i sve građane", smatra glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković Arbutina.

Ipak, zakonske regulative prema kojima bi se zbog uvrede ili klevete izrečene u kafani ili na slavi moglo završiti u zatvoru, ukoliko onaj ko ih je izrekao nema novca da plati, podržava 46 odsto građana Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje agencije Metrics za potrebe emisije Trougao.

Obzirom da je SFRJ imala slične zakonske okvire, bivši sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Krstan Simić smatra da je ovakva regulativa korak unazad.

"Ukoliko neka pojava u celosti ugrožava neko društvo, onda se poteže za krivičnim zakonima, ali podvlačim, koja ugoržava celo društvo. Kleveta, ja mislim, da to nije", rekao je Simić u Trouglu.

Da Nacrt zakon ima manjkavosti smatra i predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

"Po mom viđenju visina kazne je neprimerena, ali se mora snositi odgovornost za izgovorenu reč. Mora se naći mera, to mora da reši nekoliko zakona. Ne mislim da ovaj zakon može sam nešto da napravi, proizveo je već dosta negativnih reakcija i međunarodnih reakcija, ali je otvorio sve te probleme i vidim benefit u tome što se sada razgovara o tim problemima", rekao je Stevandić za UNU.

Emisija Trougao, svake srede u 20.00 sati na UNA televiziji u Bosni i Hercegovini.

Una televizija ograđuje se od izjava, ličnog mišljenja i stavova sagovornika i gostiju iznetih u emisijama koje se emituju na našem kanalu.

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()