Epilog ubistva Aleksandra Pantića: Osuđeno 13 navijača Crvene zvezde zbog tuče, ali ne i za ubistvo

Izrečene kazne optuženima za učešće u tuči u kojoj je ubijen navijač Partizana Aleksandar Pantić

09.10.2022. 10:30
  • Podeli:
Aleksandar Pantic Facebook-1665140998388.webp Foto: Facebook

Osnovni sud u Bijeljini osudio je 13 navijača Crvene zvezde na ukupno 19 i po godina zatvora zbog učestvovanja u tuči u kojoj je ubijen navijač Partizana Aleksandar Pantić iz Bijeljine, u septembru 2018. godine.

Kako je potvrđeno za UNU svim optuženima sud je izrekao kaznu od po godinu i po dana zatvora. Osuđeni su Miroslav Gavrić, Stefan Lazarević, Milan Milinković, Nikola Milinković, Dušan Radovanović, Ognjen Jeremić, Mile Lukić, Nikola Pejić,Bojan Radivojević, Borislav Ilić, David Sandić i Aleksandar Petrović.

Ista kazna naknadno je izrečena i Nemanji Mičukiću, protiv koga je vođen odvojen postupak jer određeno vreme sudu nije bio dostupan. 

Optužnicom je obuhvaćeno 14 navijača, a jedan od njih se i dalje nalazi u bekstvu i nedostupan je istražnim organima.

"Sud je oštećene M.P. , D.P. i D.P. sa imovinsko pravnim zahtevom uputio na parnicu. Protiv navedene presude dozvoljena je žalba Okružnom sudu u Bijeljini", saopštio je Osnovni sud u Bijeljini.

Zločin se dogodio 15. septembra 2018. godine na parkingu ispred hotela "Sveti Stefan" u Dvorovima kod Bijeljine. U presudi se navodi da se radilo o dogovorenoj tuči između navijača Crvene zvezde i Partizana.

Tuča dogovorena zbog grafita na gimnaziji

Motiv za obračun je bio grafit koji su navijači Crvene zvezde iscrtali na zidu u krugu Gimnazije "Filip Višnjić", a koji su navijači Partizana prekrečili. 

Dogovorena je tuča, ali su navijači Zvezde sa sobom poneli motke, držalice, letve i slično.

"Kada su došli na prostor ispred hotela navijači Crvene zvezde raspodelili su se po grupama. Jedna grupa je stala na vidno mesto na parkingu, dok su se ostali sakrili u nezavršeni deo hotela, tako da nisu bili vidljivi i skriveni su čekali dolazak navijača Partizana", navodi se u presudi.

Dodaje se da su, po dolasku suparnika, grupe krenule jedna prema drugoj.

"Zapaljena je i baklja i došlo je masovne tuče u kojoj je Pantić zadobio brojne povrede glave, sa prelomima kostiju lobanje i razorenjem mozga od kojih je preminuo na putu za Klinički centar Srbije", navodi se u presudi.

Oslobođeni krivice za ubistvo

Nikog od navedenih optužnica nije teretila za ubistvo Pantića. Za ubistvo su optuženi Marko Zarić zvani Čupo i Petar Bujinović iz Bijeljine koji su, u nedostatku dokaza, nepravosnažno oslobođeni krivice.

Prvostepena presuda im je izrečena u maju 2020. godine i tužilaštvo je uložilo žalbu. Predmet protiv Zarića i Bujinovića se nalazi pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, ali žalbeno ročište još nije održano, ni zakazano.

Prema optužnici Zarić je pesnicom udario Pantića u glavu, usled čega je on pao na asflat. Potom su ga Zarić i Bujinović zajedno udarali po glavi držalicom i drvenom motkom, nanevši mu višestruke povrede. Pantićeve povrede u optužnici su opisane u 330 reči.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()