Eskobar u Podgorici: Vlada Crne Gore učinila ogromne korake na evropskom putu

Eskobar se nalazi u radnoj poseti Crnoj Gori

18.03.2024. 14:05
  • Podeli:
gabrijel eskobar AP PhotoRisto Bozovic via Tanjug-65f83bef28dd8.webp Foto: AP PhotoRisto Bozovic via Tanjug

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao se u ponedeljak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji boravi u poseti Podgorici, javlja Anadolu.

Spajić je nakon sastanka sa Eskobarom rekao da SAD izrazio jasnu podršku evropskom putu Crne Gore.

"Podrška ekonomiji i razvoju je krucijalna američka podrška jer očekujem više američkih i evropskih investicija u tom pravcu. Sada dobijamo pravi novac i kredite za naše građane. Naše učešće u NATO-u je ekstremno bitno. Članstvo u NATO-u omogućava brže napredovanje ka EU-u”, kazao je Spajić.

Istakao je da je Crna Gora fokusirana na budućnost unutar Evropske unije.

“Fokusirani smo na put ka Briselu. IBAR je ključan i sva pažnja mora da bude usmerena ka tome. Crna Gora treba da bude puna članica EU i tačka. Želimo da budemo pouzdan partner NATO saveznicima”, poručio je Spajić.

Eskobar je istakao da je aktuelna Vlada Crne Gore već "učinila ogromne korake ka evropskom putu."

“Crna Gora i većina lidera ove zemlje pokazali su sjajnu viziju u usmeravanju zemlje", poručio je Escobar, obećavši da će SAD učiniti sve da ovu zemlju približi Evropi.

Istakao je da da svaka zemlja koja se pridružuje EU-u se prvo pridružila NATO-u što, kako je kazao, "nije zahtev, ali je od pomoći".

"Svaka zemlja koja se pridruži EU je prosperitetnija i demokratskija. Zadovoljstvo je da se krećete tim pravcem. Ruski maligni uticaj u regionu je veoma ozbiljan”, kazao je Escobar.

Američki zvaničnik je rekao da je nakon rata u Ukrajini, postalo jasno koliko je NATO "važan".

“Ogroman entuzijamam na kontinentu postoji prema NATO. Nadam se da se ume da ceni ono što je Alijansa učinila za proteklih 75 godina. Moj argument je: Ako vidite kako se Crna Gora ponaša unutar NATO, onda ona može biti kredibilan partner i EU", istakao je Eskobar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()