EU donela odluku: Hrvatska je u Šengenu

O Rumuniji i Bugarskoj će se glasati zasebno

08.12.2022. 15:21
  • Podeli:
Hrvatska u Schengenu_Europska komisija-1668610721387.webp Foto: Europska komisija

Hrvatska će od 1. januara naredne godine biti punopravna članica Šengena, odlučili su danas u Briselu ministri unutrašnjih poslova članica Evropske unije.

O Hrvatskoj se glasalo pojedinačno, dok će se o Bugarskoj i Rumuniji glasati zasebno i očekuje se da će Austrija na te zemlje staviti veto. 

Kako je najavio načelnik MUP  za granice Zoran Ničeno, 1. januara naredne godine će biti uklonjene  rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom i saobraćaj će se odvijati nesmetano, kao i železnički i pomorski prema Italiji.

Plenković: Najviše koristi će imati građani i privreda

Nakon što je Hrvatska danas u Briselu dobila jednoglasnu podršku Veća ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa da 1. januara naredne godine pristupi članštvu u Šengen zoni, oglasio se premijer Andrej Plenković porukom da će od toga najviše koristi imati građani i hrvatska privreda.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je da je "Hrvatska u Šengenu" i da na njenom evropskom putu više nema granica.

"Ispunili smo sve uslove, prošli dug i zahtevan proces i na Veću za unutrašnje poslove odluka je doneta u potpunom saglasju", poručio je Božinović na Tviteru.

Istakao je da su sa Hrvatskom u Šengenu svi na dobitku - građani, privreda, Hrvatska i EU.

Šengenski prostor čini 26 država, uz 22 članice EU, tu su još Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, a od 1. januara će im se pridružiti i Hrvatska, kao 27. članica šengenskog prostora. 

Od toga dana granične kontrole na kopnenim, železničkim i pomorskim graničnim prelazima neće biti, a na proleće, 26. marta i u vazdušnim lukama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()