Evropska komisija predložila da se BiH dodeli kandidatski status za prijem u EU

BiH je dobila tzv. uslovni kandidatski status uz postavljanje osam uslova koje mora da ispuni

12.10.2022. 13:57
  • Podeli:
bih eu profimedia-1665575796320.webp Foto: Profimedia

Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima, a predstavljen je i izveštaj o trenutnom statusu BiH na putu EU integracija.

O kandidatskom statusu sa uslovima će Savet Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno doneti odluku u decembru ove godine.

Konstatovano je da BiH još nije ispunila svih 14 neophodnih reformskih prioriteta, ali je ostvarila „značajan“ napredak, a od države je zatraženo da radi na reformama i da ispuni osam glavnih uslova.

Između ostalog, BiH treba da radi na izmenama i dopunama postojećeg Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savetu te da se usvoje zakoni o sudovima, zakon o sprečavanju interesa, da se intezivira borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, da se bolje upravlja migracijama, radi na slobodi medija te da se usvoji nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU.

U junu ove godine, nakon što je su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status, postavilo se pitanje zašto je BiH i dalje u svojevrsnoj čekaonici. Austrija i Slovenija su se tada založile da se BiH da kandidatski status, ali uz izveštaj Evropske komisije i preporuke.

Današnji uslovni kandidatski status došao je kao posledica odluke Visokog predstavnika o izbornoj reformi, da je došlo do izbornih reformi bez upotrebe tzv. bonskih ovlašćenje kandidatski status bi se dobio bez uslova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()