Fajon: Zapadni Balkan ima realnu šansu da uđe u EU 2030. godine

Ministarka spoljnih poslova Slovenije dodala je da će pozvati evropske ministre da učine više na proširenju EU

31.08.2023. 12:24
  • Podeli:
Tan2023-08-2918493755_8 tanja fajon tanjug  STA TAMINO PETELINŠEKbs-64ee21e62171c.webp Foto: Tanjug/ STA/Tamno Petelinšek

Izjava predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da će do proširenja EU doći 2030. godine i da će u njega biti uključene i zemlje Zapadnog Balkana izazvala je pravu mini buru u javnosti, a sada se oglasila i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Fajon je rekla danas da će na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Toledu biti reči o proširenju na Zapadni Balkan 2030. godine i poručila da zemlje regiona imaju veliku priliku da budu spremne da se pridruže EU.

"Pozvaću ministre da se potrudimo i razgovaramo o proširenju na taj region, pozvaću ih da učinimo nešto više da završimo proširenje na zapadni Balkan", rekla je Fajon novinarima uoči sastanka u Toledu.

Mišel je ranije ove nedelje tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU.

Mišel je rekao i da su se na poslednjem sastanku Evropskog saveta u junu svi lideri saglasili da će se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izveštaj o proširenju, koji će biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()