Godišnjica stradanja Srba iz srednjeg Podrinja: Patrijarh Porfirije predvodio litiju u Bratuncu

atrijarh Porfirije služio je u Bratuncu svetu liturgiju i pomen, a premijer Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju godišnjice stradanja Srba.

06.07.2024. 12:51
  • Podeli:
Tan2024-07-0611083568_7 bratunac foto slobodan miljević-6689215b703bf.webp Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U Bratuncu se obeležavaju 32 godine od stradanja Srba srednjeg Podrinja. Ubijeno je 3.267 Srba, među kojima i četrdeset troje dece. 

Za taj zločin niko nije odgovarao ni pred pravosuđem u BiH ni u Haškom tribunalu. Patrijarh Porfirije služio je u Bratuncu svetu liturgiju i pomen, a premijer Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju godišnjice stradanja Srba.

Liturgiji su u bratunačkom hramu prisustvovali i najviši zvaničnici Republike Srpske - predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Ni milom ni silom ne možemo se odreći Hrista i svoje pravoslavne vere, poručio je patrijarh Porfirije, nakon služenja liturgije u Bratuncu za pomen stradalih Srba u Podrinju.

"Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod kao i crkva otkad zna za sebe nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save. Pravoslavna vera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svet", istakao je patrijarh Porfirije.

Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Patrijarh naglašava da smo kao narod dobrovoljno poneli pečat Hristov, krst njegov.

"Dobrovoljno smo pošli, uzeli krst i krenuli za njim. Zato smo jedno braćo i sestre, gdje god da se nalazimo", rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon Svete arhijerejske liturgije krenula je litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde se u 12 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služio parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

Polaganje venaca i cveća na vojničkom groblju na Spomen krstu

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević položio je venac na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Bratuncu, povodom 32. godišnjice od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Pored Vučevića, vence su položili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar kulture Srbije Nikola Selaković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kao i članovi porodica stradalih Srba, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske i drugih udruženja.

Foto: Borislav Ždrinja/Srna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se za više od 3.000 Srba koji su stradali od 1992. godine još uvek čeka pravda i priznanje zločina i istakao da ne smemo da dozvolimo da se ti zločini zaborave, jer drugi upravo žele da nestane sećanje na stradanje Srba. Dodik je, na obeležavanju 32 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču, rekao da mnogo mesta na teritoriji Sbrije i Republike Srpske - od Kragujevca i Starog sajmišta, do Šušnjara, Grabovnice i Bratunca povezuje masovno stradanje Srba.

"Zločinci su bili oni kojima smo na početku prošlog veka pokušali da damo slobodu, a oni si tri puta nasrtali na naše domove i porodice, ubijajući i danju i noću, a najviše su voleli da to rade na najveće praznike, onda kada smo se molili za mir, kako naš, tako i njihov", rekao je Dodik.

Istakao je da su Srbija i Republika Srpska okosnica srpskog naroda i pozvao sve da ostanu privrženi crkvi i veri, da se okupe oko krsne slave, pisma, jezika i oko Deklaracije usvojene u okviru Svesrpskog sabora čiju će, kako je rekao, svaku tačku sprovoditi i Srbija i Republika Srpska. Dodao je da su nas upravo oni koji su ubijali i uništavali srpski narod iznova optuživali i u nama videli krivce.

Podsetio je na stravičan zločin u kojem je Elfeta Veseli zaklala dečaka Slobodana Stojanovića jer su oni koji su nas ubijali u njemu, kako je rekao, videli zlo, Srbe i potrebu da ga masakriraju, a nakon toga u glavu ispale nekoliko hitaca. 

"Poznavala ga je, ali je nije sprečilo da ga ubije na tako zverski način. Njegovo telo je pronađeno kasnije u masovnoj grobnici, a ona je tek posle 27 godina osuđena na 10 godina zatvora. Ja tu kaznu neću da komentarišem. Za ubistvo deteta nijedna kazna nije dovoljna. Kao što je govorio patrijarh Pavle, kada strada dete, strada svet", rekao je Dodik.

Vučević: Srpski narod će pamtiti svoje žrtve 

Premijer Srbije Miloš Vučević, poručio je da je poštovanje međunarodnog prava osnov napretka čitavog Balkana, ali da će srpski narod pamtiti svoje žrtve i da se neće libiti da njihove ubice nazove pravim imenom. Vučević je naveo da danas svedočimo stradanju nevinih žrtava i da im odajemo poštu, podsećajući da su Vlada Srbije i Republike Srpske usvojile deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja, između ostalog, naglašava da je važno da ujedinjeni obeležavamo sećanje na žrtve iz ratova 90. godina prošlog veka.

"I to je veliko delo predsednika Aleksandra Vučića koje je naišlo na podršku rukovodstva Republike Srpske da se okupljamo i pre svega da pamtimo, da glasno izgovorimo, da se sećamo naših nevinih žrtava i da sve nevine žrtve poštujemo i to je početak naše duhovne obnove", rekao je Vučević.

On je naveo da je izgradnja  trajne kulture sećanja veliki  ispit za ovo pokoljenje jer ona je važan činilac u formiranju kolektivnog identiteta i istorijskog pamćenja. 

"Pored svih udara i pritisaka mi smo i dalje ovde svoji na svome, sećajući se tragičnih momenata iz ne tako daleke istorije. I sa ovog mesta poručujemo da je poštovanje međunarodnog prava osnov napretka čitavog Balkana, ali i da će srpski narod pamtiti svoje žrtve i da se neće libiti da njihove ubice nazove pravim imenom", rekao je Vučević.

On je naveo da pamćenje i identitet koji se neguje na ovakvim događajima treba da doprinese našoj veri u spasenje i vaskrsenje, u preporod, kao i za jednakost za koju se srpski narod vekovima bori.

"Ovo mesto je, draga braćo i sestre, nebeska i duhovna njiva sa koje treba da žanjemo najlepše plodove ljubavi i vere prema svome rodu. Da se sećemo i da pamtimo. Da se identifikujemo i prepoznamo ko smo i šta smo. I da smo stradali samo jer smo Srbi, pravoslavne vere. Da napredujemo i jačamo, da se ujedinimo i saberemo, ali ne da bismo mrzeli jer svi ljudi su jednaki u jednome Bogu, već da bismo pamtili i znali. Neka je večna slava poginulim civilima i vojnicima u otadžbinskom odbrambenom ratu", poručio je Vučević.

Pre polaganja venaca, patrijarh srpski Porfirije je služio parastos na groblju, do kojeg je došla litija od hrama Uspenija Presvete Bogorodice. 

Sinoć su fotografije 600 ubijenih i poginulih Srba, većinom civila iz bratunačke i srebreničke opštine, postavljene pored puta od Bratunca prema Srebrenici, kao svedočanstva počinjenih zločina nad srpskim civilima na tom području. Postavljanje fotografija organizovali su članovi organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih srpskih civila iz ove dve opštine.

Kako je navedeno u saopštenju Srpske pravoslavne crkve, Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su deo liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()