"Helez to zbog svog rejtinga": Nijedna fabrika u BiH ne poseduje tehnologiju za proizvodnju dronova

BiH nije na tehnološkom nivou da može da proizvodi centralni procesor za upravljanje dronom, istakao je Vještica

11.10.2024. 20:11
  • Podeli:
zukan helez, 28 avg 2024 - Armin Durgut PIXSELL-670957da4f58c.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Direktor Privrednog društva "Kosmos" iz Banjaluke Dušan Vještica izjavio je danas da ima saznanja da nijedna od fabrika u BiH sa kojima imaju saradnju ne poseduje tehnologiju za proizvodnju dronova, jer je njihova proizvodnja specifična. Vještica je objasnio da se, kada je reč o proizvodnji dronova, radi o veoma kompleksnoj tehnologiji u dva segmenta, od kojih se prvi odnosi na proizvodnju upravljačkog step motora koji pokreće propeler, a drugi na centralni procesor koji upravlja letelicom.

Komentarišući izjavu ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza da BiH proizvodi svoje dronove na pet mesta i da to nije nikakva tajna, Vještica je istakao da ovakve izjave služe za popravljanje vlastitog političkog rejtinga.

Vještica je u izjavi za Srnu rekao da se dron kao letelica sa raspoloživim tehnologijama u BiH ne može proizvesti bez kupovine dela tehnologije koju čini centralni procesor, a možda u ovoj fazi čak i step motore.

"BiH nije na tehnološkom nivou da može da proizvodi centralni procesor za upravljanje dronom", istakao je Vještica.

Prema njegovim rečima, tržište namenske industrije u BiH je kontrolisano jer monitoring nad svim fabrikama ove industrije vrši inspekcija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara.

"Taj monitoring traje dugo godina i radi se o relevantnim kontrolnim organima. Sigurno je da se niko ne bi bavio izvozom dronova i opreme u namenskoj industriji, a da ona nije prošla sve procedure što se tiče BiH", precizirao je Vještica.

Komentarišući informaciju da su se nedavno iznad kasarni Oružanih snaga BiH, vojnih objekata i skladišta pojavili nepoznati dronovi, Veštica je rekao da je banjalučki "Kosmos" fabrika namenske industrije koja može da radi i održava protivvazduhoplovne sisteme Oružanih snaga BiH, te da kao profesionalac ne razume šta znači prijaviti leteće objekte bezbedonosnim agencijama.

Prema njegovim rečima, Oružane snage BiH mogu da se obrate "Kosmosu" koji će izvršiti remont takvih sistema kako bi mogle upravljati bezbednosti iznad svojih objekata, ako ne iznad čitavog neba BiH.

Govoreći o trenutnoj proizvodnji u banjalučkom "Kosmosu", Vještica je rekao da se ovo preduzeće u delu namenske industrije prevashodno bavi protivvazdušnom odbranom, ističući da je godinama regionalni lider u tom delu proizvodnje.

On je rekao da "Kosmos" proizvodi različite komponente za sisteme protivvazduhoplovne odbrane gde imaju usvojene tehnologije, odnosno vrše remont, održavanje i servisiranje različitih sistema protivvazduhoplovne odbrane.

"Kosmos", kaže Vještica, izvozi svoje proizvode i u treće zemlje, a najviše na tržište Srbije, te je dodao da iz Oružanih snaga BiH nema zahteva za saradnju, ali da bi takva saradnja mogla da postoji ukoliko bi zatražile remont njihovih sistema.

Sarajevski portal Klix juče je objavio da su dronovi, koji su nedavno predstavljeni na Zeničkom privrednom sajmu kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje iz Sarajeva, uvezeni iz Kine i da nemaju nikakve veze sa BiH.

Ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez demantovao je ovu informaciju, tvrdeći da BiH proizvodi svoje dronove na pet mesta i da to nije nikakva tajna, ali nije naveo proizvodne lokacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()