Hrvati u panici: Previsoke cene na Jadranu zadaju glavobolju

Na ovakav trend upozorio je i hrvatski ministar finansija

29.06.2023. 08:00
  • Podeli:
Dubrovnik_PIXABAY-1666208261557.webp Foto: Pixabay

Da rast cena u Hrvatskoj brine i da nastavak tog trenda može ozbiljno da ugrozi turističku sezonu i generalno privredu, potvrdio je danas i ministar finansija Marko Primorac.

"Kada čujete koliko te cene rastu, to je nešto što je u svakom slučaju neprihvatljivo i moram priznati da me na neki način to i plaši. Strahujem od dugoročnih efekata takvog porasta cena", izjavio je Primorac nakon sednice vlade, komentarišući činjenica da kuglica sladoleda često košta tri evra.

Ako cene nastave da rastu ovom dinamikom, kaže ministar, to je nešto što može ozbiljno da ugrozi turističku sezonu i generalno privredu.

Rekao je da, iako službena statistika ukazuje na kontinuirano slabljenje inflatornih pritisaka, brine rast cena pojedinih proizvoda. 

Kada je reč o turističkoj sezoni, a u kontekstu i ekonomske situacije u kojima se nalaze ključna tržišta, pa tako između ostalog i Nemačka koja je zapala u tehničku recesiju, Primorac je rekao da lično "ima jednu bojazan u smislu ostvarenja dobrih rezultata, s obzirom na najave". 

Ističe da su cene zaista previsoke.

Kriza u Nemačkoj ugrozila turističku sezonu u Hrvatskoj

"Ima li za to opravdanja, ja lično sumnjam, ne želim ulaziti u pojedine sektore", izjavio je Primorac, podsetivši i na vladino subvencionisanje cena energenata, kao i niže stope PDV-a na pojedine proizvode i usluge.

Rekao je i da podaci o dobiti i maržama preduzeća ukazuju na to da su od povećanih cena najveću korist ostvarili upravo preduzetnici.
Naglasivši da nikoga ne proziva, Primorac je pozvao sve poslovne subjekte na oprez. 

"Kratkoročno neopravdano povećanje cena i kratkoročna korist i zarada mogli bi dugoročno imati vrlo nepoželjne efekte", upozorio je ministar.

U kontekstu visokih cena na Jadranu o kojima mediji svakodnevno izveštavaju, Primorac je upitan i o punjenju državnog budžeta, na šta je odgovorio da stope rasta prihoda od prikupljenih poreza "nisu neverovatne, već konzistentne", pri čemu je vrednost fiskalnih računa u odnosu na prošlu godinu veća oko 20 posto.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()