Hrvatska 1. januara simbolično obeležava ulazak u evrozonu i Šengen

Uvode se bezgranične kontrole na granici sa Slovenijom

28.12.2022. 12:24
  • Podeli:
Schengen_simbol_EP-1668022216776.webp Foto: EP

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas da će prelazak Hrvatske sa kune na evro biti obeležen simbolično iza ponoći 1. januara, kada će guverner Boris Vujičić i ministar finansija Marko Priomorac na jednom od bankomata Hrvatske narodne banke podići prve evre.

Plenković je na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute rekao da je Hrvatska došla nadomak velikog strateškog cilja i da je uz Šengen načinila, kako je kazao, "konačni korak s obe noge u najdublju integraciju EU".

"Ovim ostvarujemo strateški program vlade i ispunjavamo preuzetu obavezu kada smo pregovarali članstvo u EU-u. Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada", rekao je Plenković i dodao da Hrvatska u 2023. postaje 20. članica evropodručja. 

"Mi ćemo uvođenjem evra biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo”, rekao je Plenković u uvodnom obraćanju.

Podsetio je da 1. januara u Zagreb dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa kojom će predstavnici vlade posetiti granični prelaz Breganu, razgovaraće o bezgraničnim kontrolama, a potom će na Trgu bana Jelačića popiti kafu i platiti je evrima.

“Simbolično i bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primeren način obeležavanja", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()