Hrvatska kreće sa poreskom reformom: Smanjuje se porez na dohodak

Oni s najnižim platama će profitirati od smanjenja doprinosa za penzijsko osiguranje.

24.05.2023. 15:29
  • Podeli:
kompjuter posao pixabay-6464aa6b6a15e.webp Foto: Pixabay

Hrvatska vlada danas je predstavila nove detalje poreske reforme koji će stupiti na snagu 1. januara sledeće godine.

Suština ovog dela reforme je ukidanje dodatka porezu i veća autonomija lokalnih vlasti u određivanju poreza, prenosi indeks.hr.

"Gradovi i opštine će moći da raspisuju ​​znatno niže stope poreza na dohodak od postojećih 20 i 30 odsto i da se tako bore za zadržavanje vlastitog stanovništva i doseljavanje ljudi sa strane", izjavio je ministar finansija Hrvatske Marko Primorac.

Oni s najnižim platama će profitirati od smanjenja doprinosa za penzijsko osiguranje. 

"Cilj izmena koje će ići u proceduru je povećanje plata naših građana. Reč je o devet zakona", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pored podizanja životnog standarda građana, poreske izmene treba da povećaju kupovnu moć stanovništva i osnaže fiskalnu autonomiju opština i gradova. 

Plenković smatra je sada pravi trenutak za novo rasterećenje hrvatske ekonomije.

"Naše projekcije za 2024. godinu predviđaju rast BDP-a od 2,6 odsto, deficit od 1,5 odsto, inflaciju od 2,8 odsto, a javni dug na 59,8 odsto", rekao je premijer Hrvatske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()