Hrvatska: Nestala jahta ruskog oligarha pod sankcijama, Plenković kaže da ne zna kako se to desilo

Jahta se nalazila na spisku sankcija EU i bila je zadržana u hrvatskoj marini Betina na Murteru

17.01.2023. 15:57
  • Podeli:
Irina_Vu_jahta_foto_filepicker-63c3c6ef020dd.webp Foto: Filepicker

Mini afera oko nestanka jahte ruskog oligarha Ališera Osmanova, bliskog ruskom presedniku Vladimiru Putinu, a koja je ostala ukotvljena u Hrvatskoj nakon što je EU sankcionisala ruske državljane, ne prestaje da potresa Hrvatsku.

Jahta nestala preko noći

Naime, jahta "Irina VU" bila je usidrena u marini Betina na hrvatskom ostrvu Murter nakon što se našla na listi sanckija EU protiv Rusije, ali je pre tri meseca primećeno da je originalna jahta nestala preko noći, dok se u pomenutoj marini nalazi vrlo slična jahta ali to nije ta koja je pod sankcijama.

Jahta se trenutno nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru.

Kako je moguće da ogormna jedrilica nestane preko noći iz marine, pitanje je koje je još uvek otvoreno u hrvatskoj javnosti.

Da stvar bude još bizarnija, hrvatsko Ministarstvo mora, trgovine i infrastrukture navodno do protokle nedelje nije imalo nikakvu informaciju da je jahta nestala, iako je u marini nema već tri meseca.

Plenković čeka izveštaj

U istragu su uključeni hrvatsko državno tužilaštvo, hrvatska bezbednosno-obaveštajna agencija i međunarodne službe, a izdata je i međunarodna poternica.

Povodom ovog nesvakidašnjeg događaja oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je danas u Saboru rekao da će odgovorni za propuste odgovarati.

"Delim nezadovoljstvo u vezi s nestankom jahte, očekujemo izveštaj nadležnih ministarstava i svih nadležnih službi, ovakvo nešto se ne sme događati", rekao je Plenković vezano za istragu u koju su uključeni i Državno tužilaštvo i hrvatska tajna služba.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()