Hrvatska u Vukovaru obeležava Dan sećanja: Nema predstavnika Srba, kroz grad se čuje ZDS

Obeležavanje je proteklo i u znaku izostanka na svaki način predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj

18.11.2023. 15:20
  • Podeli:
vukovar dan sećanja damir senčar hina-6558c78e08d8f.webp Foto: Damir Senčar Hina via Tanjug

Hrvatska danas, 32 godine nakon poslednjeg rata na prostoru bivše SFRJ, obeležava Dan sećanja na žrtvu Vukovara, koji se u toj državi doživljava kao dan "pada" tog grada, dok se u Srbiji taj dan smatra danom oslobađanja Vukovara.

Obeležavanje je proteklo u senci velikih tenzija koje su prethodile, ali uprkos neslaganjima obeležavanje je bilo u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), čiji simboli su ustaški - šahovnica sa prvim belim poljem i poklič "za dom spremni", onako kako je to zamislio gradonačelnik Vukovara i lider opozicionog Domovinskog pokreta, bivši HDZ-ovac, Ivan Penava.

Obeležavanje je proteklo i u znaku izostanka na svaki način predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, zbog pretnji upućenih iz Domovinskog pokreta Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDS S) i njenom lideru Miloradu Pupovcu. Zbog tih pretnji delegacija SDS S-a je odlučila juče da ne ide ni u Vukovar ni u Škabrnju jer, kako su saopštili, žele da očuvaju dostojanstvo komemoracija i svoje.

Uprkos najavi da delegacija SDS S-a neće doći u Vukovar, u tom gradu je tokom jučerašnjeg dana organizovan "živi štit" od predstavnika Domovinskog pokreta i HOS-a, među kojima je bilo i osuđenih ratnih zločinaca, koji su se preventivno okupili za slučaj da se pojavi delegacija SDSS. 

Damir Senčar Hina via Tanjug

Centralni komemorativni program održan je u dvorištu vukovarske bolnice u prisustvu hrvatskog državnog vrha, predsednika Zorana Milanovića, predsednika Hrvatskog sabora i Vlade, Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića.

Potom je usledila Kolona sećanja na 5,5 km dugu šetnju ulicama Vukovara, od bolnice do Memorijalnog centra, koju predvode pripadnici HOS, a ulicama ođekuje ustaški pozdrav "za dom spremni", preneo je zagrebački Jutarnji list. Prema proceni hrvatskih medija, u Koloni je desetak hiljada ljudi.

Pripadnicima HOS je bilo zabranjeno da se ove godine pojave u Kninu na obeležavanju 28. godišnjice od vojno-policijske akcije Oluja, upravo zbog njihovog grba sa ustaškim simbolima i incidenata koje su pravili uzvikivanjem tog pokliča prethodnih godina.

Šef hrvatske države Milanović došao je u Vukovar, ali se do sada nije oglašavao o organizaciji Dana sećanja.

Premijer Plenković ponovio je da Vukovar mora biti mesto zajedništva, a ne podela, te da su predstavnici SDS S "doneli svoju odluku".

"Predstavnici SDS S-a su više puta bili u Koloni”, kazao je Plenković i dodao da ne vidi šta je to što se promenilo od tada do danas, prenosi Hina. SDS S je, inače, koalicioni partner Plenkovićevog HDZ-a u vlasti, a premijer nije komentarisao pretnje predstavnicima srpske zajednice koje su proteklih dana dolazile iz Penavinog Domovinskog pokreta.

Damir Senčar Hina via Tanjug

Gradonačelnik Ivan Penava poručio je da u Koloni sećanja ima mesta za svakoga ko želi da se "pokloni žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku", uz konstataciju da je "dobro što je SDS S poslušao: i "zaobišao Vukovar".

Penava je, inače, proteklih dana više puta ponovio da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo "U", HOS ili ustaški poklič "za dom spremni". Rekao je da to važi za predstavnike državnog vrha, političkih stranaka i diplomate.

Inače, borbe za Vukovar pripadika tadašnje Jugoslovenske narodne armije i hrvatskog Zbora narodne garde, koju je osnovao prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, trajale su gotovo tri meseca i u njima je, prema nekim podacima, poginulo 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Sukob je završen zauzimanjem Vukovara od pripadnika JNA.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()