Hrvatska vlada predstavila novi paket ekonomskih mera

Hrvatska vlada predstavila je paket mera, vredan skoro tri milijarde evra, koji bi trebalo da ublaži uticaj inflacije i rasta cena energenata.

08.09.2022. 19:00
  • Podeli:
Andrej Plenković.jpg Foto: Patrik Maček/Pixsell

Mere se odnose i na zamrzavanje cena osnovnih životnih namirnica, podsticanje izgradnje solarnih elektrana na kućama i fiksiranje cena struje. Povećani su neoporezivi delovi prihoda, kao i poreske olakšice na novčane nagrade i naknade. Novčana pomoć biće obezbeđena penzionerima, nezaposlenima i korisnicima dečijeg dodatka.

Snižene cene najsnovnijih prehrambenih artikala

Prema vladinoj odluci sniziće se cena devet najosnovnijih prehrambenih artikala. Tako najviša maloprodajna cena za jestivo suncokretovo ulje po litri neće smeti da bude veća od 2,12 evra, trajnog mleka 2,8 mlečne masti do 0,98 evra, kilograma šećera do 1,06, a glatkog brašna do 80 centi po kilogramu. Ograničavaju se i cene svinjetine i piletine. Sve fiksirane cene niže su od dvadeset do čak 33 posto u odnosu na današnje. Ceo je paket podeljen u tri elementa.

"Prvo da je snažan, drugo da je pravedan i treće da je sveobuhvatan. Snažan je zato da očuva standard građana, da osigura funkcionisanje javnih ustanova, da zadrži visok rast privrede. (....) pravednost ovoga paketa bitna je jer je usmeren j na one koje najviše pogađa rast cena i kojima je pomoć najpotrebnija. (...) mi ovdje redistribuiramo ono što nam je na raspolaganju na pravedan način", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

Vlada je fiksirala cene električne energije za domaćinstva na na 55 evra za megavat sat i potrošnju do 2.500 kilovat sati, a nakon toga po ceni od 88 evra. Tolika je prosečna potrošnja jednog domaćinstva u godinu dana. Rekategoriziran je sistem naplate, tako da će po istoj ceni struju plaćati i oni koji su do sada plaćali takozvanu struju za industriju, a nisu preduzetnici.

"Tu mislim na dečje vrtiće, škole, fakultete, institute, knjižnice, zdravstvene ustanove, bolnice, udruge, nevladin sektor, verske zajednice, opštine, gradove, niz aktera koji su navedeni u našim pravnim aktima koji imaju neku drugu svrhu, a ne klasično privrednu i njima smo obezbedili jeftiniju električnu energiju", kaže Plenković.

U povlaštene cene uključeni i mali i srednji preduzetnici

Istu povlaštenu cenu plaćaće i mali i srednji preduzetnici. Kako ne bi bilo mesta za manipulaciju, oni će se svrstavati u kategorije do 250.000 kilovat časova polugodišnje potrošnje i one koji troše više od toga. To je posebno važno jer su mnogi mali preduzetnici i zanatlije dobili akontacijske uplatnice za struju i nekoliko puta veće od onih s početka godine. Ograničene su cene toplotne energije i gasa za domaćinstva i neće sigurno rasti do aprila sledeće godine. Povećaće se proizvodnja ogrevnog drveta, fiksirati cene i marže. Povećane su socijalne naknade i energetske podrške.

"Reč je o naknadama za ugrožene kupce energenata gde povećavamo tu naknadu i broj korisnika sa 65 na 70 hiljada (...) Takođe, korisnicima zajamčene minimalne naknade obezbediće se trošak stanovanja, komunalne naknade, grejanja i vodene usluge", naglasio je Plenković.

Penzioneri će dobiti energetski dodatak od 53 do gotovo 160 evra. Smanjuju se pojedine poreske stope i poreski se rasterećuje poslovanje privrednika. Zbog svega navedenog, poručuju iz Vlade, udara na građane neće biti. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()