Hrvatska: Vrhunac talasa tokom noći, vanredne mere na Muri, ne preti opasnosti od Kupe

Vodostaj Save u Zagrebu je, prema podacima Hrvatskih voda, u poslednja 24 sata porastao za skoro 130 santimetara

05.08.2023. 20:27
  • Podeli:
Reka Mura_Hrvatska_izlivanje reke_Foto Pixsell Vjeran Zganec Rogulja-64ce9ab519256.webp Foto: Pixsell / Vjeran Zganec Rogulja

Uprava hrvatske civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je večeras da su uspostavljene vanredne mere odbrane od poplava na reci Muri, mernoj stanici Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom.

"Maksimalni protok reke Mure može biti između 1.000 i 1.250 kubnih metara u sekundi u noćnim satima sa subote na nedelju, uz očekivani maksimalni vodostaj na nivou od +500 santimetara, odnosno oko 30 santimetara niži u odnosu na rekordni vodostaj iz 2014", saopšteno je iz Hrvatskih voda.

I pored najavljenih visokih vodostaja, ne očekuju se veći problemi na područjima uz reku Muru, s obzirom na to da je u periodu od 2014. do 2019. godine, svih 50 kilometara Murskih nasipa rekonstruisano, odnosno podignuto i ojačano.

Pripadnici civilne zaštite opština Nedelišće i Sveti Martin na Muri su na terenu i postavljaju zečje nasipe na ugroženim mestima, saopšteno je iz Uprave, javila je agencija Hina.

Vodostaj u Karlovcu je od ponoći do 18 sati danas porastao za skoro četiri i po metra, a prema prognozama Hrvatskih voda, do nedelje ujutro će porasti na 563 centimetra.

Uprkos iznenadnom dolasku velikog vodenog talasa, u Karlovcima nema opasnosti od izlivanja Kupe jer je u četvrtak, uoči poplava u Sloveniji, Kupa bila na najnižem nivou - oko nule.

U ponoć sa petka na subotu iznosila je samo 23 centimetra, a zatim je porasla na 465 santimetara. Skoro prazno korito moglo je da primi talas iz Slovenije i Gorskog kotara, kao i iz reke Dobre.

Prema rečima načelnika podružnice Hrvatskih voda Karlovac, u subotu i nedelju se uzvodno od Karlovca očekuju kiše, ali u manjoj meri od ranijih prognoza, a ne očekuje se ni vodostaj reke od sedam metara, a time ni proglašenje redovnih mera odbrane od poplava.

Protok reke Drave u Varaždinu je oko 1.900 - 2.000 kubnih metara u sekundi. Na snazi su vanredne mere odbrane od poplava i do kraja dana se ne očekuje povećanje protoka.

Maksimalni protok reke Save očekuje se na nivou od 3.500 kubnih metara u sekundi, a njen vodostaj u Zagrebu je, prema podacima Hrvatskih voda, u poslednja 24 sata porastao za skoro 130 santimetara - sa 302 na 429 i skoro je dostigao visinu zagrebačkih mostova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()