Hrvatski arheolog otkrio tačno mesto pada američkog bombardera u Drugom svetskom ratu

Američki bombarder sa 11 članova posade pogođen je 13. oktobra 1944. iznad Austrije, na povratku prema Italiji otkazao mu je motor pa se srušio u zaleđu Šibenika

02.03.2023. 12:02
  • Podeli:
B-24 Liberator_avion_bombarder_Foto Wikimedia_Public domain-640081e244e16.webp Foto: Wikimedia / Public domain

Arheolog iz Šibenika Andrija Nakić otkrio je mesto pada i delove američkog vojnog aviona B-24 Liberator, koji se srušio krajem Drugog svetskog rata u zaleđu Šibenika, saopšteno je iz Tvrđave kulture Šibenik.

Nakić je utvrdio tačnu lokaciju pada američkog teškog četvoromotornog bombardera dugog dometa kod sela Brnjica. On je detaljno istražio mesto pada i pronašao više od 200 manjih ostataka, većinom komada rastanjenog aluminijuma.

Američki bombarder sa 11 članova posade oštećen je 13. oktobra 1944. godine iznad Austrije, tokom izvršenja zadatka. Na povratku prema Italiji otkazao mu je motor, pa se srušio u zaleđu Šibenika. Nakić, inače zaposlen u Tvrđavi kulture Šibenik, rodom iz Mirlović Zagore, za taj događaj je čuo još u školskim danima.

Početkom 2020. on je, nakon mnogih pokušaja, locirao tačno mesto pada bombardera. Potom je detaljno pregledao izveštaje i dokumentaciju američke vojske, razgovarao sa američkim i hrvatskim istraživačima, i analizirao dnevničke i novinske zapise toga vremena, što je omogućilo gotovo potpunu rekonstrukciju događaja, prenosi Hina.

Svi članovi posade preživeli su pad iako ih je nekoliko povređeno u doskoku. Dvojicu su spasili partizani koji su ih odveli na Vis, dok je devet avijatičara zarobljeno pa su iz Drniša preko Zagreba i Beča odvedeni u nemačke logore, koje su svi uspeli da prežive.

"Postoji nekoliko vrlo dobro sačuvanih podmorskih olupina savezničkih aviona u našem delu Jadrana. One koji su pali na kopno teže je prepoznati, budući da su dugoročno bili izloženi devastaciji. Zato je ovo istraživanje moralo biti šireg karaktera – osim terenskih pregleda i istorijskih izvora, ključni element bili su razgovori sa svedocima, koji su konačno i doveli do tačne lokacije pada", zaključio je Nakić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()