"Hrvatski Če Gevara" novi predsednik Čilea

Gabrijel Borić (35) zadao končani udarac Pinočeovoj zaostavštini

20.12.2021. 14:22
  • Podeli:
gabriel_boric_Pixell Foto PixsellJorge VillegasXinhua.jpg Foto: Pixsell/Jorge Villegas/Xinhua

Levičar Gabrijel Borić (35), poreklom iz Hrvatske, postaće novi i najmlađi predsednik Čilea, pokazuju preliminarni rezultati drugog kruga izbora koj su održani u nedelju 19. decembra. 

On je pobedio ultradesničarskog predsedničkog kandidata Hozea Antonia Kasta.

Važi za mladog revolucionara, poput Če Gevare, kome je prioritet da duboko podeljen Čile konačno raskrsti sa Pinočeovom zaostavštinom. 

Borić se zalaže za socijalnu pravdu u zemlji, poresku reformu, ekološke projekte, a u javnosti je postao poznat prilikom studentskih protesta 2011. godine kada se borio za besplatan obrazovni sistem, jačanje zaštite okoline i prava čileanskih domorodaca.

Gabrijel Borić je poslanik od 2014. godine. U profesionalnu politiku ušao je 2013, kada je kao nezavisni kandidat u južnom regionu Magalanes osvojio poslaničko mesto sa najvećim brojem glasova. Isti uspeh ponovio je i 2017. godine.

Odakle je Borić?

Gabrijelovi pradeda i prababa Ive Borić Božica Crnošija u Čile su se odselili sa hrvatskog ostrva Ugljan pre 124 godine. U Čileu su dobili desetoro dece, pa danas u toj zemlji živi više od 30 porodica sa tim prezimenom.

Rođen je 1986. u Punta Arenasu, gde je pohađao britansku privatnu srednju školu, a 2004. seli se u Santijago, gde studira pravo na državnom univerzitetu. Tu postaje aktivista, pa 2009. predvodi 44-odnevne demonstracije protiv dekana Pravnog fakulteta, što ga čini poznatim u celoj zemlji, a 2011. postaje predsednik Čileanske studentske federacije. Predstavnik je najliberalnije političke opcija posle nekadašnjeg Čileanskog predsednika Salvadora Aljendea.

Prvi put je posetio Ugljan 2010. u društvu dvojice mlađe braće, Simona (33) i Tomasa (29).

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()