Hrvatski predsednik izneo mračnu prognozu: NATO ulazi u rat u Ukrajini

Ponovio je da NATO svojom novom aktivnošću NSATU ulazi u ratni sukob u Ukrajini.

08.10.2024. 21:15
  • Podeli:
PXL_190324_111918053 zoran milanović Vjeran Zganec RoguljaPIXSELL-65fbffc43df03.webp Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Rat u Ukrajini otišao je od prvog dana u katastrofalnom smeru za "što smo svi krivi", rekao je u Tivtu hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Ponovio je da NATO svojom novom aktivnošću NSATU ulazi u ratni sukob u Ukrajini.

"Rat je otišao od prvog dana u neželjenom i katastrofalnom pravcu za Ukrajinu. Poginulo je i osakaćeno pola miliona muškaraca i sada je potrebno šta? Da ih se još ubije i osakati 50.000? Hoće li to biti dovoljno da se nečiji apetiti zadovolje? Vašingtonski, moskovski, je li to dovoljno", upitao je Milanović, aludirajući na najnoviju NATO aktivnost bezbednosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU) za koju je već i ranije rekao da znači ulazak u rat.

"Ukrajinu smo mi svi - i ja se osećam odgovornim - gurnuli u katastrofalnu  nevolju. Zemlja je uništena i to treba prestati što pre", kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon samita Procesa Brdo-Brioni.

Poručio je "onima koji žele rat" da tamo šalju svoju decu, dok on smatra da se sukob treba rešiti diplomatskim putem i da "neće dobro završiti za one koji su ga sa zapadne strane vodili."

Milanović je naglasio da je "neko sada odlučio", i to više od dve godina nakon što je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu, da se NATO uvuče u sukob.

"Misija NSATU je misija kojom NATO ulazi u ratni sukob. Štabno planiranje ratnih potreba u realnom vremenu je ulazak u rat", ponovio je.  

NATO-ova aktivnosti za pomoć Ukrajini (NSATU) dogovorena je na sastanku na vrhu u Vašingtonu u julu ove godine. Misija će se sastojati od oko 700 pripadnika iz NATO članica i partnerskih država, a cela operacija koordiniraće se u nemačkom Visbadenu, prenosi Hina.

Poslednjih dana traje sukob Milanovića i hrvatske vlade koja želi poslati do pet oficira u NSATU. Banski dvori tvrde da će se aktivnosti sprovoditi u Visbadenu u Nemačkoj, a Milanović da će hrvatski vojnici ići i u Ukrajinu.

"Onaj ko to sakriva obmanjuje javnost jer građani to moraju znati", kazao je, dodajući da je u Hrvatskoj ogromna većina ljudi već dugo protiv bilo kakvog aktivnog uključivanja u sukob u Ukrajini.

Ponovno je kazao da učestvovanje u NSATU neće potpisati.

"Dok sam ja predsednik i vrhovni zapovednik ja to neću potpisati. Ja svoju saglasnost neću dati", naglasio je još jednom.

"Ukoliko postoji većina kakvu Ustav propisuje da preuzme tu odgovornost, neću reći - samo napred, ali ću to prihvatiti".

Podrška za obuku Ukrajini za koju Zoran Milanović ne daje saglasnost sada ide pred Sabor gde je za njeno izglasavanje potrebna dvotrećinska većina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()