Hrvatski Sabor u četvrtak glasa o opozivu premijera Andreja Plenkovića

Opozicija kao razlog za opoziv navodi brojne afere koje se vezuju uz Plenkovićev HDZ

21.02.2023. 15:09
  • Podeli:
Andrej Plenković_Foto Foto Tanjug Hina Zvonimir Kuhtić-63c9050aea113.webp Foto: Tanjug / Hina / Zvonimir Kuhtić

U četvrtak će hrvatski Sabor raspravljati o opozivu premijera Andreja Plenkovića. Biće to prvi put od oktobra 2016. godine kako je preuzeo premijersku funkciju.

Plenkovićev opoziv su tražila 33 poslanika opozicije, a inicijativu je pokrenuo Domovinski pokret koji je zajedno sa ostatkom opozicije prikupio potpise kako bi se predlog uopšte i našao u saborskoj proceduri.

Opozicija proteklih godina bezuspešno je pokušavala da opozove celu vladu i više  inistara, ali nikada premijera. Čini se, navode, da je ova inicijativa osuđena na neuspeh jer je nedavno iz krugova HDZ-ovih partnera poručeno da je saborska većina od 77 zastupnika "čvrsta poput armiranog betona". 

Kao razloge za opoziv opozicija je navela aere Janaf, INA, zatvaranje sisačke Rafinerije, probleme sa obnovom i zdravstvenom reformom.

"Razlozi za opoziv su silne afere koje štete svim građanima i koje u sve teži položaj dovode najranjivije, pre svega penzionere, kojih je 300.000 sa penzijama nižim od 260 evra, ali ugrožava i naše najmlađe generacije jer im zatvara perspektivu opstanka u Hrvatskoj", rekao je kuder Domovinskog pokreta Ivan Penava, inače, nekadašnji funkcioner HDZ-a.

Vlada odbija sve navode iz opozicionih predloga kao neutemeljene i ističe da nema osnove za izglasavanje nepoverenja premijeru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()