Inflacija u regionu: 'Što manje trošiš, to više štediš'

Istraživanja pokazuju da muškarci u regionu štede više od žena, ali to ne znači da žene troše više, kako se često misli

Autor: Amela Čilić
31.10.2022. 18:50
  • Podeli:

Najveća inflacija u poslednjih 40 godina, ovogodišnjem Svetskom danu štednje sama je nametnula temu koja zanima ne samo naš region, već i ceo svet.

U Hrvatskoj je inflacija 12, u Srbiji 14, a u Bosni i Hercegovini gotovo 16 odsto. Bilo da ga čuvate u čarapi, banci ili "kasici prasici", novca koji preostane nakon plaćanja mesečnih troškova sve je manje. I tako je u celoj Evropi, iako depoziti, kao i broj štediša u bankama – rastu.

Zašto je to tako govori nam glavni ekonomista Hrvatske narodne banke Vedran Stošić.

"Sa jedne strane inflacija podstiče građane da više troše, jer novac gubi vrednost. Međutim, imamo s druge strane i veliku neizvesnost, koja građane podstiče da više ostavljaju sa strane, pa ćemo videti šta će biti u idućem periodu", kaže Stošić.

Istraživanja pokazuju da muškarci u regionu štede više od žena, ali to ne znači da žene troše više, kako se često misli.

"Ja bih rekao da muškarci više zarađuju, jer kad gledate, na primer, stopu zaposlenosti i stopu aktivnosti, bilo da je reč o Hrvatskoj, Srbiji ili BiH, nebitno je, stopa aktivnosti muškaraca je veća u odnosu na žene", mišljenja je Goran Šaravanja, glavni ekonomista Hrvatske privredne komore.

Analitičari kažu – nije bitno koliko zarađujete, nego koliko štedite, a onda uvek sledi i praktično uputstvo. Šaravanja je kratak:

"U principu – što manje trošiš to više štediš!"

A saveti za štednju u ovim nesigurnim vremenima opterećenim inflacijom, svode se uglavnom na puno sitnica koje na kraju – ipak prave razliku.

Mašina za pranje veša i sudova uključujte kad je struja jeftinija, sve električne uređaje poput laptopa ili televizije isključujte na prekidaču, a kod kuvanja, pogotovo ako je na struju, treba računati i na to da ringla ostaje vruća još dugo nakon što je isključite.

Kafa je, na primer, u prodavnicama od početka godine u celom regionu poskupela od 10 do 14 odsto. Slično se dogodilo u kafićima, pa iako smo se možda odrekli gušta prve jutarnje kafe kod kuće, za onu u kafiću – berem u našem regionu – nekako se uvek nađe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()