Interes Hrvatske je da sve zemlje regiona budu članice EU

'To je dobro za njihovu stabilnost, ekonomsku i socijalnu situaciju i za sprečavanje nezakonitih migracija', izjavio hrvatski premijer Plenković u Berlinu

03.11.2022. 17:16
  • Podeli:

U interesu Hrvatske je da sve zemlje u njenom susedstvu budu članice Evropske unije, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković u Berlinu i pohvalio napore Nemačke u oživljavanju Berlinskog procesa.

Plenković je nakon samita na vrhu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu ocenio da je sastanak bio jako dobar i dodao da misli da je jako dobro da je kancelar Olaf Šolc odlučio da nastavi ovu inicijativu koju je kancelarka Angela Merkel započela 2014. godine.

On je rekao da je u interesu Hrvatske da sve susedne zemlje rade na napretku na putu ka EU.

"To je dobro za njihovu stabilnost, ekonomsku i socijalnu situaciju i za sprečavanje nezakonitih migracija", rekao je Plenković, istakavši i ulogu Hrvatske kao energetskog čvorišta u ovom delu Evrope.

"Za nas su bitne dve teme: Jadransko-jonski gasovod kojim bi se gas iz Azerbajdžana doveo do Hrvatske, a posebnu važnost ima i LNG terminal na Krku, gde smo doneli odluku o investicijama i povećanju kapaciteta, što bi bilo važno i za snabdevanje gasom Bosne i Hercegovine plinom", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je komentarisao i kritike ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaja na račun visokog predstavnika Kristijana Šmita i dodao da u BiH nema volje za ravnopravnost svih naroda.

"Ove kritike pokazuju da nema političke volje da u BiH treba da vlada ravnopravnost između Bošnjaka, Hrvata i Srba u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom", rekao je hrvatski premijer.

Na samitu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, održanom danas u Berlinu, potpisan je sporazum o međusobnom priznavanju ličnih dokumenata, fakultetskih i strukovnih svedočanstava šest zemalja Zapadnog Balkana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()