Istorijski dan za BiH, dodeljen status EU kandidata

Šefovi vlada država članica na današnjem zasedanju potvrdili preporuke Evropske komisije od pre dva meseca

15.12.2022. 18:17
  • Podeli:
brisel-sastanak-anadolija.jpg

Ono što se najavljivalo već nekoliko dana, danas je i zvanično dobilo svoju potvrdu. Bosna i Hercegovina je, kako saznaje UNA, dobila kandidatski status za pridruživanje Evropskoj uniji, što predstavlja istorijski dan za tu zemlju. Sednica Saveta ministara je i dalje u toku.

Naime, šefovi vlada država EU su na današnjem zasedanju potvrdili preporuke Evropske komisije od pre dva meseca.

Dobar potez, ali i dalje ogroman put

Podsećamo, BiH je predala zahtev za članstvo, u decembru 2016. godine. Nakon toga, Evropska komisija je poslala BiH detaljan Upitnik, a nakon 14 meseci u februaru 2018. godine BiH je predala ispunjen Upitnik.

Na odgovorima je radilo više od 1.300 predstavnika različitih nivoa vlasti. Odgovoreno je na 3.897 pitanja kao i 655 dopunskih. Sadržaj odgovora poslužio je kao osnova za donošenje odluke o tome je li BiH zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Taj korak, iako tehničke prirode, ponovno je otvorio perspektivu članstva u EU.

Ono što ne treba da zavara je da će se nešto preko noći promeniti kada je u pitanju položaj BiH. Ruku na srce, kandidatski status sam po sebi je dobra stvar, zbog pristupa brojnim fondovima koji će dati doprinos bržem razvoju, ali pred Bosnom i Hercegovinom je i dalje veliki put do članstva u EU.

Ispuniti 14 prioriteta

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji je u oktobru rekao da će BiH i dalje morati da radi na ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije iz 2019. godine, ali i drugim reformskim procesima koje je pred tu državu postavio Brisel.

"To uključuje mere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine", naveo je pre dva meseca, kada je i obznanjeno da će Evropska komisija dati prepruke za kandidatski status BiH.

Evropska komisija od BiH očekuje i ispunjavanje osam određenih uslova:

- prioritetno usvojiti izmene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom veću.

- Usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.

- Doneti zakon o sprečavanju sukoba interesa.

- Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Odlučno unaprediti rad na obezbeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbeđivanju funkcionisanja sistema azila.

- Obezbediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja.

- Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno obezbeđivanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

- Obezbediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()