Izbori u Crnoj Gori: Pokretu Evropa sad 24 mandata, veliki pad DPS-a

Stručnjaci ocenjuju da će ovako mala izlaznost odgovarati strankama sa stabilnim političkim strukturama.

11.06.2023. 20:37
  • Podeli:
crna gora izbori medibiro tanjug-64861463cd5f1.webp Foto: Media biro Tanjug

Biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori su zatvoreni.

Na vanrednim parlamanetarnim izborima u Crnoj Gori je, prema konačnim podacima CDT, na današnjim izborima glasalo 56,4 odsto birača, što je čak 20 odsto manje u odnosu na parlamentarne izbore od 30. avgusta 2020.

Najviše glasova osvojio PES

Na 100 odsto prebrojanih glasova Centra za demokratsku tranziciju (CDT) najbolji rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojio je Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi Milojko Spajić - 26 odsto glasova.

Sledi lista "Zajedno" čija je okosnica Demokratska partija socijalista (DPS) Danijela Živkovića sa 23 odsto glasova.

Na trećem mestu je koalicija "Za budućnost Crne Gore" - Demokratski front (DF) sa 15,1 odsto, a na četvrtom lista "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" koju čine Građanski pokret URA Dritana Abazovića i Demokrate Alekse Bečića sa osvojenih 13 odsto glasova.

Bošnjačka partija ima 6,8 odsto glasova. 

Rekordno mala izlaznost

Stručnjaci ocenjuju da će ovako mala izlaznost odgovarati strankama sa stabilnim političkim strukturama.

Smatraju da je razloga za ovako malu izlaznost više, ali i da je pre svega reč o prezasićenosti birača s obzirom na protekle izborne procese.

Takođe, smatraju da je ranijih godina i tokom proteklih izbornih procesa veća izlaznost bila usmerena na glasanje protiv Mila Đukanovića, koga više nema na izbornoj listi DPS.

Izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanja (CeMI) Ana Nenezić ocenila je da bi izborni dan u Crnoj Gori mogao da bude završen sa izlaznošću od oko 60 odsto, što bi bio najmanji odziv birača od uvođenja višestranačja.

Kako je teklo prebrojavanje glasova

Prema prvim preliminarnim podacima Pokret Evropa sad je osvojio 25,8 odst oglasova, a koalicija okupljena oko DPS 23,1 odsto, dok Koalicija Za budućost Crne Gore ima 15,8 odsto glasova.

Na osnovu vise od 51 odsto prebrojanih glasova koalicija Demokrata i Ura usvojila je 12,4 odsto glasova, Bošnjačka stranka sedam odsto,, a SNP i Demos 3,5 odsto podrške.

Inače, u štabovima stranaka učesnica na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori je još sve mirno uz prisustvo brojnih domaćih i regionalnih medija koji s pažnjom prate ovaj izborni proces.

Tako je i u štabovima Pokreta Evropa sad i Demokratske partije socijalista.

U štabu PES atmosfera je optimistična, pripremljena je i torta, a prvo obraćanje člana Predsedništva pokreta Filipa Ivanovića očekuje se oko 21 sat.

PES, inače, prvi put nastupa na izborima i daje mu se najveća prednost.

U štabu Demokratska partija socijalista prisutni su svi nosioci izborne liste i nosilac Danijel Živković.

Na 78,7 odsto prebrojanog uzorka i dalje vodi PES.

Nosilac liste "Jasno je Bošnjačka stranka" Ervin Ibrahimović izjavio je večeras da je ova stranka ostvarila najveći uspeh od svog osnivanja. 

 

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()