Izdržava robiju u najgorem zatvoru: Ćerka Radovana Karadžića otkrila u kakvom je stanju

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji

15.04.2024. 12:49
  • Podeli:
radovan karadzic profimedia-0420794937-66102db29ab43.webp Foto: Profimedia

Nema promena u zdravstvenom stanju prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji zatvorsku kaznu haškog tribunala služi u Velikoj Britaniji, a njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević kaže da očekuje reakciju predsednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, sudije Grasijeli Gati Santane.

Ona od sudije očekuje da uputi zahtev za pružanje pune medicinske pomoći zatvorenicima, za koje snosi odgovornost koliko i zatvorska uprava.

Sonja Karadžić kaže da je u četvrtak, 11. aprila, njen otac imao termin za razgovor u zatvorskoj ambulanti koji je stalno odgađan do pred kraj radnog vremena.
"Zatvorska ambulanta ne poseduje ni osnovnu dijagnostiku i služi upravo samo za razgovor", rekla je Jovićević, koja je lekar kao i njeni roditelji.

Napomenula je da je, uprkos tome, lekar uvidom u fizički izgled i na osnovu objektivnih i subjektivnih tegoba zaključio da je Karadžiću neophodan hitan i temeljit pregled urologa sa kompletnom obradom i pravilnim određivanjem adekvatne terapije.

"To potvrđuje da je tačno sve ono o čemu upozoravam ovih dana, ali istovremeno to ne znači da će do tog pregleda uopšte i doći", navela je Јovičević i dodala da čak i zaključak njihovog zatvorskog lekara ne znači da će uprava zatvora preduzeti bilo šta, prenela je Srna.

Јovičević je ranije izjavila da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lekove niti ima lekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()