Kada će Crna Gora u Evropsku uniju: Jakov Milatović - 'punopravno članstvo 2028. godine'

Crna Gora je država kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji od 2010. godine.

04.11.2023. 18:27
  • Podeli:
crna gora eu profimedia-1665592094018.webp Foto: Profimedia

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da je glavni scenario za tu zemlju da sva pregovaračka poglavlja za Evropsku uniju budu potpuno zatvorena do 2026. godine, prenele su "Vijesti".

"Osnovni scenario je da bi sva pregovaračka poglavlja bila potpuno zatvorena 2024, 2025. i 2026. godine. 2027. godina bi bila prepuštena parlamentima država članica EU za ratifikaciju našeg pristupanja, a mi zaista verujemo da bi 2028. godina mogla biti realno ostvariva za punopravno članstvo Crne Gore u EU", rekao je Milatović za slovenački list "Delo".

On je dodao da "Crna Gora mora postati kao Slovenija, da bi onda težila da postane slična Švajcarskoj ili Singapuru".

Predsednik Crne Gore je rekao da su "mnoga poglavlja već spremna za zatvaranje", ali da zbog nove metodologije mora da se napravi značajan napredak u delu onih koja se odnose na vladavinu prava da bi se krenulo u zatvaranje preostalih.

"Kako bi se napravio značajan iskorak u oblasti vladavine prava, potrebna je kvalifikovana većina u Parlamentu za imenovanje sudija i tužilaca. To je donekle i razlog zašto smo dobili ovakvu parlamentarnu većinu i ovakvu vladu. Očekujem da nova skupštinska većina i Vlada do kraja ove godine uspeju da pronađu neophodnu kvalifikovanu većinu u Parlamentu za imenovanja u pravosuđu", istakao je Milatović.

Podsetimo, Crna Gora je država kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji od 2010. godine. Evropski savet je potvrdio njenu evropsku perspektivu u junu 2006, nakon što su države članice EU priznale nezavisnost države, ali je formalno od 2010. godine u statusu kandidata. 

Crna Gora je 15. oktobra 2007. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima. Ovaj poslednji je stupio na snagu 1. januara 2008, dok je SSP stupio na snagu 1. maja 2010. Činom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Crna Gora je formalno dogovorila udruživanje s Evropskom zajednicom i njenim državama članicama, prihvatajući tako odgovornost za svoju evropsku budućnost.

Kao nova država, Crna Gora je 2008. aplicirala za članstvo u EU. Komisija je 2010. dala povoljno mišljenje o aplikaciji Crne Gore, identifikujući 7 ključnih prioriteta kojima bi se trebalo pozabaviti kako bi pregovori započeli, a Savet joj je odobrio status kandidata.

U decembru 2011, Savet je pokrenuo proces pristupanja s ciljem otvaranja pregovora u junu 2012. Pristupni pregovori sa Crnom Gorom započeli su 29. juna 2012. Nakon osam godina pristupnih pregovora, otvorena su sva 33 poglavlja, od kojih su 3 privremeno i zatvorena.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()