Kakvo je to pravosuđe: Ustavni sud BiH od ponedeljka bez sudija iz Republike Srpske?

Od devet sudija, četiri biraju u entitetu Federacije BiH, dvoje u Republici Srpskoj, a troje stranih sudija predlaže predsednik Evropskog suda za ljudska prava

26.12.2023. 13:13
  • Podeli:
ustavni sud bosne i hercegovine-6425817faa560.webp Foto: UNA

Od ponedeljka, 1. januara naredne godine u Ustavnom sudu BiH neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske.

Ustavni sud BiH ima devet sudija, četiri biraju u entitetu Federacije BiH, dvoje u Republici Srpskoj, a troje stranih sudija predlaže predsednik Evropskog suda za ljudska prava posle konsultacija sa Predsedništvom BiH.

Sarajevski portal Klix podseća da Ustavni sud BiH duže od godinu dana radi sa samo sedam sudija, jer je Mato Tadić (izabran iz FBiH) u penziju otišao u augustu 2022. godine, kao i Miodrag Simović koji je penzionisan u novembru iste godine. U međuvremenu je najavljeno da će u penziju i Zlatko Knežević, jedini preostali sudija izabran iz Republike Srpske. 

Povlačenje Kneževića neće u potpunosti paralizovati  Ustavni sud, ali će sigurno zakomplikovati njegov rad, jer nije uobičajeno da nedostaje troje sudija. Problem postoji i u FBiH jer je već mesecima na čekanju imenovanje nedostajućeg sudije umesto Mata Tadića. Problem je nastao zbog političkog insistiranja da se imenuje Marin Vukoja kao prvorangirani i jedini kandidat o kojem će glasati Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o sporovima između dva entiteta, BIH i entiteta, te sporovima između institucija BiH, kao i za pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda.

Predsednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice HDZ BiH saglasni su da strane sudije treba "izbaciti" iz Ustavnog suda BiH.

Milorad Dodik je do sada više puta rekao da BiH nije suverena, već kolonijalna zemlja kojom upravljaju stranci.

"Mi smo za čišćenje BiH od bilo kakvog stranog uticaja, ne samo sudija i (visokog predstavnika Kristijana) Šmita, već i američkog ambasadora. Neće nama stranci govoriti kako ćemo živeti'', izajvio je ranije Dodik.

Dragan Čović, predsednik HDZ-a BiH, rekao je ranije da se ''apsolutno zalaže za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i da oni na tome rade već deset godina''.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()