Ko je prva predsednica Slovenije - Nataša Pirc Musar voli čivave, motore i boćanje

Nova predsednica je pravnik, vlasnik tri kompanije i sakuplja figurice sova, koje voli jer simbolizuju mudrost.

14.11.2022. 09:09
  • Podeli:
Nataša Pirc Musar predsednica Slovenije Reuters-1668412923167.webp Foto: Reuters

U drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji Nataša Pirc Musar pobedila je protivkandidata Anžea Logara

"Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će mladi želeti da ostanu", poručila je Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar je prva žena predsednik Slovenije, a do svog cilja došla je bez partijske infrastrukture koja je podržavala njenog protivnika.

Rođena je 1968. godine u Ljubljani u radničkoj porodici. Detinjstvo je provela u Kamniku, a sada živi u Radomlju.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Ljubljani 1992. godine, a 23 godine kasnije doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beču.

Prvi posao joj je bio na nacionalnoj televiziji, a nakon šest godina prešla je na POP TV u julu 2004. godine.

Narodna skupština ju je prvi put izabrala za poverenika za informacije, a drugi petogodišnji mandat na ovoj funkciji završila je 2014. Od tada se bavi advokaturom.

Kao i Borut Pahor, i ona je aktivna na društvenim mrežama, mada ima daleko manje pratilaca od njega. 

Na Tviteru ima više od 54.000 pratilaca, skoro upola manje od odlazećeg predsednika, a 2.209 na Instagramu, što je 60 puta manje od Pahora.

Kod kuće ima dve čivave i kolekciju figurica sova koje sakuplja dvadesetak godina. Ovu pticu, kaže, voli jer je simbol mudrosti. 

Hobi joj je i boćanje, kao i vožnja motora.

Ima 273.000 evra štednje u banci i finansijskih ulaganja, vlasnica je 145 akcija "Krke", vrednih nešto više od 62.000 evra po kursu od petka.

Suvlasnik je tri kompanije (Advokatska kancelarija Pirc Musar & Lemut Strle, Info kuća, Ruska dača), ukupna knjigovodstvena vrednost akcija iznosi 212.000 evra. Suvlasnica je i porodične kuće u kojoj živi sa suprugom Alešom.

Aleš Musar se obogatio na početku privatizacije državnih firmi, ali Nataša Pirc Musar tvrdi da je sve bogatstvo zarađeno pošteno i legalno. 

Imaju sina Maksa koji je student mašinstva. Odnedavno žive u Radomlju, na severu Slovenije.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()