Kovačević: Ili Dejtonska Bosna i Hercegovina, ili je neće biti

Američka Ambasada u Sarajevu saopštila je juče da, kako kažu, "BiH ne može u EU bez izmene Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma"

25.01.2024. 14:37
  • Podeli:
radovan kovačević, 16 okt 2023 - Dejan Rakita Pixsell (2)-65b263613f67a.webp Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Portparol SNSD Radovan Kovačević izjavio je danas da svako ko je protiv rušenja nedavnog dogovora političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH iz Laktaša je nerpijatelj BiH, jer se direktno zalaže za njenu nestabilnost.

Kovačević je rekao da sumnja da postoji bilo ko normalan ko može da poveruje da iko, pa bila to i Ambasada SAD, želi bolje BiH od, kako je kazao, svih nas koji u njoj živimo i od čijih odluka zavise naši, a ne njihovi životi.

Zato je, ukazao je on, svaka priča o neophodnosti promene Ustava BiH ništa drugo do rušenje dogovora i same mogućnosti da se postigne dogovor ključnih unutrašnjih faktora u BiH.

"Ne smemo da zaboravimo da kažemo da bi to automatski značilo i kraj evropskog puta BiH. Zato moramo da naglasimo još jednom da samo dogovor, konsenzus i kompromis predstavnika tri naroda i dva entiteta u BiH omogućavaju opstanak i budućnost za BiH, dok nametanja odluka i mešanja u politički život BiH stranaca, pravih ili lažnih visokih predstavnika ili ambasadora samo ubrzavaju nestanak BiH", naveo je Kovačević, koji je i delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je naglasio da zato treba jasno reći "da je jučerašnje saopštenje američke Ambasade čisti bezobrazluk i provokacija i to je nešto što se mora nazvati pravim imenom".

"Niko ne treba da sumnja u to da Republika Srpska nikada neće dozvoliti da se promeni karakter BiH. BiH može biti isključivo zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta ili je neće biti, a Republike Srpske će sasvim sigurno biti", zaključio je Kovačević u izjavi za Srnu.

Američka Ambasada u Sarajevu saopštila je juče da, kako kažu, "BiH ne može u EU bez izmene Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()