Lekić: Nove Vlade Crne Gore neće biti

Mnoge snage poražene na izborima 2020. godine će se obradovati, izjavio mandatar nove vlade

04.01.2023. 16:44
  • Podeli:
Miodrag Lekic _Skupština CG-1663596698861.webp Foto: Skupština Crne Gore

Mandatar za sastav vlade i lider Demosa Miodrag Lekić, poručio je iz parlamenta da će se mnoge snage poražene na izborima u avgustu 2020. godine, obradovati time što nova vlast neće biti formirana.

"Stigli smo na sastanak sa potpisima (za zakazivanje vanredne sednice parlamenta) i dogovorenim planom dinamike u vezi ovog procesa. Učinio sam da sve bude javno, i to je princip koji je realizovan. Uspeo sam da zadržim dostojanstvo zemlje, da se o njenoj vladi odlučuje o Crnoj Gori. Treće, rekao sam da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti", rekao je Lekić i istakao:

"Neće je biti, a ko je bio ozbiljan – nek građani protumače. Mnoge snage poražene 2020. će se obradovati".

Lekić je to poručio nakon današnjeg sastanka na kome nije postignut dogovor o konstituisanju nove vlade Crne Gore. Govoreći o krahu pregovora, rekao da ne želi da spekuliše da li se "ovde radi o nastavku rada tehničke vlade".

"Ja sam pokušao da ovo bude demokratski i korektno prema svakome. Nadam se da će Crna Gora uhvatiti pravac koji će biti racionalan", istakao je Lekić, prenele su podgoričke Vijesti.

Parlamentarni sa predsedničkim izborima?

Lideri aktuelne parlamentrane većine u Skupštni Crne Gore nisu uspeli da dogovore zakazivanje sednice parlamenta na kojoj bi bila izabrana nova vlada na čelu sa mandatarom Lekićem, na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku kojim se ustavna ovlašćenja predsednika prenose na Skupštinu.

Parlamentrana većina je ranije danas počela pregovore nakon što je predsednica parlamenta Danijela Đurović dala mandat Lekiću, i pored upozorenja međunarodne zajednice da postoji mogućnost da ne sarađuju sa vladom koja je izabrana na osnovu neustavnih izmena zakona.

Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić je nakon sastanka izjavio da su poslanici koalicije Crno na bijelo (URA Dritana Abazovića i savez CIVIS) i poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) rekli da nisu spremni da sa njima zakažu sednicu Skupštine na kojoj bi se birala vlada i šef parlamenta.

Prema njegovim rečima, u DF su mišljenja da bi predsednica Skupštine i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, u najskorije vreme, trebalo da se dogovore i da za isti dan raspišu parlamentarne, uz predsedničke izbori koji treba da budu održani na proleće.

URA i SNP imaju ubedljivu većinu u vladi kojoj je u avgustu prošle godine izglasano nepoverenje. Ukoliko bi nova Vlada bila izglasana na osnovu ranijeg dogovora, SNP i URA bi dobile polovina mesta u vladi, dok bi budući premijer imao tzv. "zlatni glas" prilikom odlučivanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()