Lepe vesti iz Crne Gore: Nakon tri godine zabeležen pozitivan prirodni priraštaj

Negativan prirodni priraštaj na nivou Crne Gore je prvi put zabeležen 2020. godine

12.04.2024. 13:10
  • Podeli:
porodilište, beba, bebe, porođaj - shutterstock-65aa85184a8e8.webp Foto: Shutterstock

Nakon tri godine negativnog prirodnog priraštaja u Crnoj Gori je prošle godine zabeležen pozitivan i iznosio je 681, podaci su  Uprave za statistiku (Monstat).
Prema tim podacima, u Crnoj Gori je prošle godine rođeno 7.008 dece, od čega 3.553 dečaka i 3.455 devojčica.

Prošle godine umrlo je 6.327 osoba, 3.293 muškarca i 3.034 žene.

Najviše živorođenih (3.776) i umrlih (2.926) je u centralnom regionu.

Podaci Monstata pokazuju da je u severnom regionu zabeležen negativan prirodni priraštaj i iznosi -397.

“Pozitivan prirodni priraštaj je evidentiran u ostala dva regiona, s tim što je veći u centralnom i iznosi 850, dok u primorskom regionu iznosi 228”, naveli su iz Monstata.
Prema statistici Monstata, prirodni priraštaj je pozitivan u devet, a negativan u 16 opština.

Veći broj rođenih nego umrlih zabeležen je u Podgorici, Budvi, Rožajama, Tuzima, Zeti, Tivtu, Baru, Kotoru i Ulcinju.

Najniži prirordni priraštaj registrovan je u Pljevljima gde je broj umrlih veći za 259 od broja rođenih.

Najviše dece rođeno je u Podgorici – 2.458, što čini više od trećine živorođenih u Crnoj Gori, dok je najmanje dece rođeno u Šavniku, njih deset.

Negativan prirodni priraštaj na nivou Crne Gore je prvi put zabeležen 2020. godine, koja je prepoznata kao prva godina pandemije korona virusa, i iznosio je -196.

Tokom 2021. godine došlo je do naglog porasta broja umrlih što je prouzrokovalo i povećanje negativnog prirodnog priraštaja, prenela je agencija Mina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()