Linta: Tragično je što sud u BiH nikog nije procesuirao zbog zločina nad Srbima u Brežanima

Niko od meštana nije bio naoružan, radilo se o starijim ljudima, uglavnom bolesnim, deci i starijim ženama

01.07.2024. 15:39
  • Podeli:
miodrag linta - Printscreen Youtube Tanjug TV-660aa8e23d9a7.webp Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug TV

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je danas da se pre 32 godine desio strašan zločin nad srpskim civilima u selu Brežani u opštini Srebrenica i naglasio da je tragična činjenica da se za Sud i Tužilaštvo BiH ovi zločini nisu ni desili i da uprkos brojnim dokazima i izjavama svedoka niko nije procesuiran niti osuđen za zločine nad Srbima. 

On je u saopštenju za javnost istakao da se zločin dogodio 30. juna 1992. godine kada je oko 1.000 naoružanih Muslimana iz Srebrenice izvršilo strahovit napad na nebranjeno selo Brežani i počinili pokolj nad 32 srpska civila.

Kako je rekao, niko od meštana nije bio naoružan, radilo se o starijim ljudima, uglavnom bolesnim, deci i starijim ženama.

"Sve žrtve su ubijene na  monstruozan način odnosno masakriranjem, spaljivanjem, razapinjanjem na krst, odsecanjem delova tela. Vidoja Lazića su prikovali za krst na sred sela, a njegovu osamdesetogodišnju majku Dostanu i slepu sestru Kristinu žive zapalili u kući. Ubijeno je i troje djece. Sve kuće u selu su opljačkane i zapaljene. Zločinci su polupali sve spomenike na groblju, a deo grobnica je oskrnavljen", podsetio je Linta.

Dodao je i da se nakon oslobođenja Srebrenice 1995. više hiljada srpskih civila   vratilo u svoje kuće iz kojih su prognani tri i po godine ranije, kao i da su po muslimanskim kućama i stanovima pronađene mnogobrojne stvari koji su bile u vlasništvu ubijenih i prognanih Srba iz Brežana i drugih srpskih sela, a koje su muslimanski vojnici i civili opljačkali tokom svojih zločinačkih pohoda 1992. godine.

"Ne smemo i nikad nećemo zaboraviti ovaj monstruozni zločin", poručio je Linta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()