Lome se koplja oko Srba: Plenković želi manjine u vladi, Domovinski pokret protiv SDSS

Domovinski pokret je izrazito desna stranka koja je u pregovorima o formiranju vlade u Hrvatskoj sada ključni igrač

22.04.2024. 14:33
  • Podeli:
andrej plenković profimedia-6626590318b7c.webp Foto: Profimedia

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da se razgovora o koaliciji s Domovinskim pokretom. On međutim nije jasno rekao da u toj budućoj Vladi vidi i SDSS, ali se iz njegovih izjava zaključuje kako i dalje računa na sve poslanike manjina, koji su mu i obećali nastavak saradnje. To bi mogla da bude glavna prepreka budućoj vlasti jer DP ne želi sa SDSS-om u Vladu.

Na novinarsku konstataciju da je jednom izjavio da „s manjinama juče, danas i sutra”, Plenković je odgovorio:

„Zašto ne? To su pouzdani, politički profilisani i ozbiljni ljudi koji su izglasali sve što je bilo bitno za Hrvatsku. Za razliku od nekih iz opozicije, nije im bio problem da podignu ruku za vojnu pomoć Ukrajini, za zabranu rada nedjeljom, da bude Dan sećanja za žrtve Vukovara i Škabrnje, da 30. maja bude Dan državnosti i za Zakon o hrvatskom jeziku. Za razliku od SDP-a, bili su uvek na pravoj strani“, značajna je Plenkovićeva poruka DP-u, piše Jutarnji list.

Takođe, rekao je da su im birači poslali dve poruke i to da borba protiv korupcije treba da bude jača i da je možda jedan deo njihovih birača skrenuo udesno.

„To moramo da čujemo i skladno tome ćemo sastavljati Vladu. Mi ćemo razgovarati s onima koji su otvoreni za razgovore s nama kako bismo oformili stabilnu većinu“, poručio je Plenković, uz napomenu da je nakon izbora sledilo smirivanje retorike sa strane DP-a, uz jedan izuzetak (Josip Jurčević koji je nazvao Vladu izdajničkom op.a).

Milorad Pupovac je pak, gostujući u Nedjeljom u 2 rekao kako su se svi poslanici manjina dogovorili da zajednički nastupaju u pregovorima.

„Što se tiče naših razgovora, mi smo imali sastanak svih izabranih poslanika nacionalnih manjina. U skladu s dogovorom koji smo postigli, idemo jedinstveno i zajedno u sve razgovore koje možemo da očekujemo i na koje mogu da nas pozovu. Važno je da se držimo zajedno i da ne dopustimo da nas cepaju i da nas uslovljavaju ko je podoban, a ko nije podoban, jer znamo šta to znači, na kraju ćemo svi biti nepodobni“, naglasio je Pupovac.

Napomenuo je kako manjine nisu jedini sagovornici.

„Kada bi samo mi razgovarali s HDZ-ovcima, lako bi našli zajednički jezik. Treba videti kako će proći drugi razgovori, uključujući i s Domovinskim pokretom“, dodao je predsednik SDSS-a. Neslužbeni izvori iz HDZ-a i DP-a, koji su i ranije govorili Jutarnjem listu da je sve izglednije da će te dve stranke sastaviti Vladu, ali da je problem Pupovac i danas su isto govorili.

„Plenković ne želi da se odrekne SDSS-a i to je sada nepremostiva prepreka, a DP će jedino na tome insistirati. Moguće je da onda dođe do lomljenja onih koji mogu sa SDSS-om i onih koji na to neće moći pristati. Na to se računa, da bi moglo da dođe do raskola u DP-u i da bi deo poslanika podržao HDZ“, rekao je jedan HDZ-ovac Jutarnjem listu.

Izvor iz vođstva DP-a u nedelju nam je demantovao da su odustali od nekih ministarstava, u zamenu za druga, poručivši kako ozbiljni pregovori nisu još ni započeli, jer će oni tek u ponedeljak na sednici vrha stranke doneti svoj pregovarački okvir i definisati tri grupe zahteva: one oko kojih se pod nekim uslovima mogu dogovoriti, one oko kojih su spremni da razgovaraju, i one oko kojih neće biti nikakvih razgovora.

A u koju grupu zahteva spada vaša – barem dosad – ultimativna pozicija da DP ne može da bude deo iste Vlade i parlamentarne većine u kojoj bi bili i predstavnici SDSS-a?

„Teško mi je i zamisliti kompromis oko SDSS-a“, tvrdi izvor iz DP-a.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()