Magla i smog - glavni neprijatelji zdravlja u čitavom regionu

Za nepoštovanje ekoloških standarda kod velikih zagađivača, u BiH je moguće pokrenuti i sudske sporove

03.01.2022. 18:45
  • Podeli:
sarajevo-pixell.jpg

Glavni grad Bosne i Hercegovine je već danima jedan od najzagađenijih gradova na svetu, pa je nemoguće videti ga zbog guste magle i smoga. Vlasti su imale samo bezuspešne pokušaje rešavanja ovog problema, dok vazduh svake godine postaje sve zagađeniji i štetniji po zdravlje stanovništva.

Poznato je da nezdrav vazduh šteti zdravlju i može da predstavlja problem i za čoveka bez zdravstvenih tegoba. Specijalista za plućne bolesti, doktor Teufik Hadžiosmanović, nabraja do kakvih sve problema može doći:

"Tu najčešće mislimo na astmu, njima jako šteti ovaj vazduh i zagađenje i to osete u vidu gušenja, kašlja, iskašljavanja", navodi doktor.

Osnivač Udruženja Eko akcija Anes Podić smatra da je zagađenje u gradovima BiH posledica opšte komunalne i urbanističke neuređenosti, pošto ljudi i kompanije u gradovima "mogu da lože bilo šta, u bilo kakvoj peći, a posledica su visoke emisije".

Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da u BiH postoje pravne osnove za nepoštovanje ekoloških standarda kod velikih zagađivača. Advokat Nina Kisić objašnjava da najveći problem u tom slučaju predstavljajhu skupa veštačenja.

"Jedan spor je bio i pokrenut protiv Acelor Mitala, međutim zaustavio se kada je došlo upravo do tog trenutka, odnosno da se plate sami troškovi veštačenja. U Srbiji je pokrenut jedan spor protiv termoelektrane i taj spor je trenutno u fazi glavne rasprave, tako da mislim da će i taj pokazatelj biti jedan dobar reper. Kada je reč o samoj BiH, naš krovni dokument po ovim pitanjima je Evropska konvencija o ljudskim pravima", zaključuje sagovornica Une.

A zbog guste magle, danas su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otkazani pojedini letovi.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()