Mediji: Policija upala u Hrvatsku elektroprivredu zbog 'gasne afere'

Najnovija 'gasna afera' odnosi na kupovinu prirodnog gasa od INE po ceni od 47,6 evra, što je u HEP-u stvorilo viškove koji su potom prodavani za samo jedan cent

11.07.2023. 10:42
  • Podeli:
Hrvatska elektroprivreda_HEP_Foto Pixsell_Željko Hladika-64ad148ed65c5.webp Foto: Pixsell / Željko Hladika

Hrvatski mediji javili su da su pripadnici Ureda za borbu protiv korupcije i kriminala (USKOK) jutros upali u Hrvatsku elektroprivredu (HEP) radi, kako navode, afere u kojoj je ovo preduzeće po vladinoj uredbi kupovao sav prirodni gas koji proizvodi INA po ceni od 47,6 evra, a nakon stvorenih viškova ga je prodavao za samo jedan cent.

Nema zvaničnih potvrda o ovom upadu, a hrvatski portal 24sata, piše da su istražitelji ušli jutros u HEP po nalogu Uskoka, zbog dokumenata u vezi sa najnovijom "gasnom aferom".

Hrvatski nedeljnik Nacional objavio je ranije danas da je uprava HEP-a u četiri dopisa od januara upozoravala na potencijalne viškove, ali da Ministarstvo privrede navodno nije promenilo uredbu po kojoj HEP mora kupovati sav plin po fiksnoj ceni. Podsećaju da je Vlada uredbu promenila tek prošle sedmice, nakon izbijanja ove afere.

Nacional piše tim povodom da hrvatski premijer Andrej Plenković, kako navode, "laže" kada kaže da o tome ništa nije znao. Plenković i ministar privrede su, tvrde, ignorisali dopise koje su primili četiri puta od januara do marta, navodeći, uz precizno navedene datume.

Nacional piše da je šef HEP-a Frane Barbarić uzalud  informisao Plenkovića i Filipovića o dramatičnom razvoju problema čije bi razmere, zbog prodaje uskladištenog gasa po niskim cenama, mogle da dostignu 200 miliona evra gubitka za Hrvatsku elektroprivredu.

Navodi se i da je Barbarić od Plenkovića i Filipovića u dopisu od 13. februara tražio da hitno spreči gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova gasa po ceni "koje mogu biti  znatno niže od nabavnih".

Hrvatski portal Index podseća da je Plenković prošle sedmice izjavio da je "zabrinjavajuće to što je došlo do viškova gasa, a da na to nisu bili upozoreni jasno i na vreme".

Tekst u Nacionalu najavio je na svom Fejsbuku glavni urednik nedeljnika Berislav Jelinić uz fotografiju nove naslovnice nedeljnika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()