Milanović: Neću dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Brisel je juče odobrio početak misije EUMAM kojom bi 15.000 ukrajinskih vojnika trebalo da bude obučavano u zemljama EU.

18.10.2022. 15:24
  • Podeli:
ukrajina ukrajinska vojska anadolija.jpg Foto: Anadolija

Zoran Milanović, hrvatski predsednik koji je ujedno i vrhovni komandant hrvatskih vojske, izjavio je danas da se protivi ideji da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici.

"Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni komandant neću to odobriti. Nisam čuo za predlog, ali unapred kažem to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku", poručio je Milanović.

Ministri spoljnih poslova EU juče su u Luksemburgu odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja. Misija je dobila naziv EUMAM.

"Unapred kažem nemojmo ići u to, a za sve što mislimo da doniramo - na to nemam uticaj. To su materijalna sredstva, to određuje vlada. To podržavam samo ako ćemo vrlo jasno dobiti zamenska sredstva. Ne mogu podržati lišavanje krvotoka hrvatske odbrane. Hrvatska odbrana je na prvom mestu, onda dugo ništa, onda NATO i onda ostali", rekao je Milanović.

Američki "Politiko" i hrvatski "Jutarnji list" objavili su da se Hrvatska prijavila za obuku ukrajinskih vojnika.

Podsetimo, misijom EUMAM će iz Brisela rukovoditi Služba za vojno planiranje, telo vojnog štaba EU koje već upravlja obukom nekih afričkih armija u Mozambiku i Somaliji.

Dva glavna operativna štaba biće smeštena u Poljskoj i Nemačkoj. Kao kapija za Ukrajinu, Poljska je jedna od tranzitnih tačaka za naoružanje koje se prebacuje u Ukrajinu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()