Milanović: Slučaj Zec je slučaj ubistva bogatog zagrebačkog mesara, Srbina

Predsednik Hrvatske je nastavio sa neumesnom tiradom o likvidaciji jedne porodice, što su hrvatski mediji sa radošću dočekali.

09.12.2021. 14:42
  • Podeli:
zoran-milanovic-02-pixsell.jpg Foto: Robert Anic/Pixsell

Da izuzetno ceni svoje stavove o svemu, predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u četvrtak još jednom dokazao obraćajući se medijima povodom odlikovanja bivše premijerke Jadranke Kosor

Zamoljen da pojasni svoje nedavne izjave o porodici Zec, hrvatski predsednik je teško mogao da se zaustavi u odgovoru.

"Možda je to zvučalo grubo, ali ponoviću za one koji ne znaju jer su bili mali, mladi i neupućeni i za one koji imaju dovoljno godina i toliko su cinični da će i dalje po svome, bez obzira na to što sam ja zaista rekao”, kazao je aludirajući na izjave Centra za mirovne studije.

"Oni su rekli da sam prešao na stranu zla na kojoj su Mladić, Tuđman, sve su oni to isto iskupusali", izjavio je. Slučaj Zec je, objasnio je predsednik, slučaj "mučkog ubistva jednog bogatog zagrebačkog mesara, Srbina". 

Ljudski talog

"Mihajlo Zec je žrtva broj jedan, čovek sa dosta novca i članova porodice, pozajmljivao je mnogima. I tako se našla grupa kriminalaca sa dosjeima od pre rata, ljudi bez empatije i u hrvatskim uniformama. Našli su laku metu, Srbin je, neće niko ni da trepne. Vukovar je pao par dana ranije. Drugi su očito imali kriminalne namere jer su završili u zatvoru zbog drugih kaznenih dela. Radi se o ljudskom talogu. Hrvatska država sa tim činom nema ništa", kategoričan je Milanović.

"Ovaj slučaj je slučaj jedne pljačke u kojoj su ljudska pohlepa i zlo, bez obzira na to u kojim su uniformama. Petoro hijena rata je došlo da opljačka Mihajla Zeca. To je krenulo nespretno, ubili su ga i pokupili svedoke, ženu i mlađu kćer. Odveli su ih na Sljeme i likvidirali. To je to, to je grozno", rekao je on i postavio retoričko pitanje da li hrvatska politika treba svake godine da prizna neki svoj veliki greh.

Na ponovljeno pitanje novinara o slučaju, Milanović je dodao da ga je "na taj led više nemoguće navući".

"Štogod da kažem, ispašće da relativizujem. Na taj led me nećete navući. Činjenica da se dogodilo samo jedno takvo ubistvo je fascinantna. Za mene je čudo da se to nije događalo više. Tvrditi da je u Zagrebu tada sve bilo normalno… Kada se skupi takva zločinačka narav, onda ti uniforma posluži kao sjajna kamuflaža, a odgovornim smatram prvo njihovog zapovednika. A ni tada policija nije propustila da ih uhapsi", rekao je on. 

Nemamo tužilaštvo

Svoj stav o ubistvu porodice Zec pokušao je da pojasni i na primerima iz Drugog svetskog rata.

"Ovde se radi o groznom činu, tragediji jedne porodice, ali ne i o modelu ponašanja u Hrvatskoj. Ne možete mi reći da se ubice u Hrvatskoj zataškavaju. Nije lako osuditi generala jedne pobedničke vojske par godina nakon rata, ali to je pravosuđe učinilo. Problem je to što mi o ovome razgovaramo 20 minuta, dok nemamo državno tužilaštvo (DORH). Nemamo DORH zahvaljujući Pupovcu i Plenkoviću. Nemamo DORH", rekao je on.

U nekom trenutku je priznao da je "možda bio pregrub kada je govorio o isplati odštete".

To je bilo priznanje zločina, misli Milanović, pri čemu je nevažno je li to isplaćeno sudskom odlukom ili odlukom izvršne vlasti.

"Ta vlast, Sanaderova, imala je dovoljno snage da to kaže 2004. godine. Nažalost primila ih je Jadranka Kosor, Sanaderu je to bilo previše osetljivo", rekao je hrvatski predsednik.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()