Milatović i Varhelji složni: Velika prilika da Crna Gora ubrza svoj evropski put

Komesar za susedstvo i proširenje, koji je danas doputovao u Podgoricu, rekao je da je došao sa jasnom porukom

27.02.2024. 14:11
  • Podeli:
crna gora, evropska unija, crnogorska zastava, zastava evropske unije EU, zastave -  profimedia-65dddf5dc0a93.webp Foto: Profimedia

Crna Gora mora da iskoristi veliku priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put, a njeno pridruživanje je način da se oživi proces proširenja Evropske unije, poručili su danas u Podgorici predsednik Crne Gore Jakov Milatović i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Milatović je ponovio da je punopravno članstvo u EU prioritetni spoljnopolitički cilj Crne Gore, čemu je u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

"Ukazao je na atmosferu konsenzusa i političkog dijaloga među političkim akterima u Crnoj Gori po svim važnim pitanjima, što je najbolji pokazatelj da su obaveze iz evropske agende u fokusu političkih subjekata, jer je to cilj koji je potrebno ispuniti zbog ogromnog broja građana koji podržavaju EU integracije", navodi se u saopštenju Kabineta crnogorskog predsednika.

Varhelji, koji je danas doputovao u Podgoricu, rekao je da je u Crnu Goru došao sa jasnom porukom da su svi spremni na zatvaranje privremenih merila.

Milatović i Varhelji su naglasili značaj unapređenja saradnje Crne Gore sa EU, konstatujući ogromnu podršku evropskih partnera evropskom putu Crne Gore.

"Predsednik države je ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Evropske unije. Podsetio je na značajne rezultate koje je naša država postigla po pitanju jačanja vladavine prava, pre svega imenovanjima u pravosuđu", naveo je Milatović i dodao:

"Crna Gora posvećenom borbom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije pokazuje da je odlučna da nastavi s procesom izgradnje odgovornih, nezavisnih i transparentnih institucija". 

Milatović je istakao i važnost dobijanja Izveštaja za ispunjenje privremenih merila (IBAR) tokom belgijskog predsedavanja, što će biti podsticajno za otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Sagovornici su, navodi se, zaključili da projekat Plana rasta, na jednostavniji način može približiti benefite članstva građanima i pružiti priliku za rast ekonomija zemalja Zapadnog Balkana, prvenstveno kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, energetski sektor i poljoprivredu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()