Ministarstvo finansija Srpske odbacuje tvrdnje Ambasade SAD o firmama sa "crne liste"

Činjenice demantuju laži, a činjenice su da je Republika Srpske prošle godine otplatila 983 miliona starog duga, navodi se u saopštenju

22.07.2024. 21:12
  • Podeli:
republika srpska, zastava republike srpske - profimedia-66533d5e145a5.webp Foto: Profimedia

Ministarstvo finansija Republike Srpske odbacilo je današnje tvrdnje o poslovanju Vlade Srpske sa firmama koje su na tzv. "crnoj listi" Ministarstva finansija SAD-a, jer se verbalnim pritiscima bez argumenata na posredan način onemogućava poslovanje u Republici Srpskoj i blokiraju veoma važni javni poslovi i sistemi na kojima su te firme angažovane.

"Te kompanije su angažovane na javnim tenderima u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i prošle su tendersku proceduru koja se zasniva na zakonu, a njihovo kršenje prouzrokuje sankcije. U ovom slučaju nema kršenja procedura, zakona, ni prekršaja, što znači da se dovodi u pitanje pravni sistem i tržišna konkurencija, mešanjem u unutrašnja pitanja u Republici Srpskoj", saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Veoma važno je napomenuti, dodaju, da je čak i američki USAID na jednom od projekata za softver za dug za izvođača izabrao upravo kompaniju Prointer, što govori o tome da je to respektabilna firma u oblasti kojom se bavi.

Ambasada SAD objavila je danas na platformi Iks da je Vlada Srpske u ovoj i prošloj godini potpisala ugovore vredne više od 70 miliona KM s kompanijama Prointer, Kaldera i Sirius 2010.

Naveli su  da su sve ove kompanije pod sankcijama američkog OFAC zbog njihove uloge u omogućivanju korupcije.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantovalo je i najnovije navode američke Ambasade, kojima se, kako navode, zadire u unutrašnja pitanja, u pitanje slobode tržišta i pravni sistem, te samo postojanje Republike Srpske.

"Ponovo se spominje teza gde je novac. Iz Ministarstva finansija ih pitamo: Gde su argumenti? Ko hoće može da vidi istinu, a svi podaci koji ih demantuju u Konsolidovanom izveštaju o izvršenju budžeta koji je javan i dostupan na sajtu Ministarstva finansija i Narodne skupštine Republike Srpske", saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Upravo radi građana, iz Ministarstva finansija Srpske poručuju da "činjenice demantuju laži, a činjenice su da je Republika Srpske prošle godine otplatila 983 miliona starog duga".

"Sredstvima od zaduženja su otplaćene stare obaveze, a zaduživanja su iz godine u godinu sve manja. Budžetom se planiraju svi prihodi i svi rashodi, pa tako i dug. Јavni dug Repubike Srpske je na kraju prošle godine bio 34,6 odsto BDP-a, a danas je taj dug 32,2 odsto BDP-a", navodi se u saopštenju, prenela je RTRS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()