More provrelo: U Dubrovniku, na Krku i Mljetu oboreni svi rekordi

Temperatura mora je prešla 29 stepeni

16.07.2024. 17:18
  • Podeli:
Dubrovnik_PIXABAY-1666208261557.webp Foto: Pixabay

Nakon što je u Dubrovniku sa 29,1 stepeni oboren temperaturni rekord mora u poslednjih 10 godina, nešto više temperature su izmerene i u drugim primorskim gradovima.

Dubrovnik je rekordnu temperaturu mora imao juče, a danas oko 14 sati manje-više iste vrednosti zabeležene su i na Krku, 29.2 Celzijusa, a na Mljetu, Veliko jezero, izmereno je čak 29,8 Celzijusa.

Iz Državnog hidrometeorloškog zavoda konstatuju da toplotni talas čini svoje i moru, uz objašnjenje kako se meri temperatura mora.

"Na obalskim stanicama (moru, jezerima, akumulacijskim bazenima) odabrati otvorenije mesto gde je dubina vode barem 1.8 m. Pomoću užeta spustiti termometar s oklopom približno 30 cm ispod vodene površine i tu ga zadržati tri minute. Zatim ga izvaditi i brzo očitati, vodeći računa da se pri čitanju ne učini greška zbog paralakse", saopšteno je iz DHMZ.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()